NAKON 58 DANA ŠTRAJKA

Vlada uvela radnu obvezu liječnicima

14.11.2013 u 17:19

Bionic
Reading

Vlada je danas uvela radnu obvezu bolničkim liječnicima, koji su u štrajku od 18. rujna.

Obrazlažući tu odluku, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik rekao je na sjednici Vlade kako su štrajkom liječnika ugrožna osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

"Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza", rekao je Cesarik.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) organizirao je štrajk u bolnicama tražeći da se liječnicima bolje plati prekovremeni rad, odnosno dežurstva i pripravnosti. Predsjednik HLS-a Ivica Babić isticao je da štrajk neće biti prekinut dok Vlada ne potpiše novi kolektivni ugovor kojim će ispuniti njihove zahtjeve.

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata čiji predsjednik Ivica Babić nezadovoljan ponuđenim ugovorom na 58. dan liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije, unatoč Vladinom uvođenju radne obveze.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi.

Dva sindikata parafirala novi kolektivni ugovor za zdravstvo, Babić odbio

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbe Spomenika Abveršek i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen.

Po riječima Spomenke Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna.

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut.

Upitan za komentar uvođenja radne obaveze, rekao je kako je sve to već viđeno, da su liječnici "preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast".

'Radna obaveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad preko 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru', rekao je Babić.

Babić za nedjelju najavljuje izvanrednu skupštinu Hrvatskog liječničkog sindikata koja će odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.