POD PRITISKOM DIJASPORE

Vlada usporila donošenje Zakona o prebivalištu

26.01.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Nakon što su u Bosni i Hercegovini novi prijedlog Zakona o prebivalištu zasuli kritikama, Vlada je, čini se, odlučila usporiti proceduru njegovog donošenja, no službene razloge vladajući danas nisu željeli otkriti

Novi prijedlog zakona o prebivalištu maknut je iz hitne saborske procedure i u Saboru će proći redovnu proceduru, odnosno dva saborska čitanja. Saznali smo to nakon što je prijedlog zakona danas maknut s dnevnog reda saborskih Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Na Odboru za Ustav moglo se samo čuti da je Vlada predložila da se ide u redovnu proceduru, a pojašnjenje je dao i šef Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Bagarić. 'S obzirom na to da je bila velika stanka, mi smo Zakon o prebivalištu stavili na dnevni red. Kasnije sam, kao šef odbora, nakon razgovora s predlagačem i drugim saborskim kolegama, zakon odlučio povući s dnevnog reda zbog proceduralnih razloga. Naime, zakon će ići u redovitu proceduru i nije potrebno da o njemu hitno raspravljamo', kazao je Bagarić.

Na samim sjednicama odbora novinarima službeno nitko nije htio otkriti zašto se povlači hitnost zakona, no neslužbeno iz HDZ-a doznajemo da će zakon u redovitu proceduru kako bi se izbjegle krive interpretacije da se zakonom želi ukinuti dvojno državljanstvo. Skidanjem oznake hitnosti laknulo je i GONG-ovcima koji su još jučer upozorili da je prijedlog zakona skoro istovjetan onome iz 2005. koji je tada iz procedure povučen zbog protivljenja javnosti.