'MANJKAVO I TENDENCIOZNO'

Vlada uskraćuje javnosti osnovne informacije

25.03.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI), koje je Središnji državni ured za upravu prošlog tjedna podnio Vladi, manjkavo je, nekonzistentno, tendeciozno i sadržava netočne podatke, a njime se želi uvjeriti javnost da je provedba Zakona 'fantastična' iako je stanje iz godine u godinu sve lošije, ustvrdili su danas čelnici Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, GONG-a, Transparency Internationala (TIH) i Hrvatskoga novinarskog društva (HND)

ZAGREB - Predsjednica GONG-a Suzana Jašić ustvrdila je kako je javnost ostala uskraćena za osnovne informacije na temelju kojih je izrađeno Izvješće i o tome koliko je tijela javne vlasti, kojih je po popisu za 2009. gotovo 4000, dostavilo svoje podatke o provedbi Zakona.

"Izvješće nas uvjerava da se Zakon poštuje i primjenjuje, no stvarnost je potpuno drugačija i nije blistava", rekla je te naglasila kako je Izvješće toliko loše da bi bilo smiješno iz njega nešto zaključivati.

Uspoređujući podatke sa svojim istraživanjem, GONG je utvrdio da Izvješće sadržava 20 netočnih ili izostavljenih podataka, pa tako, primjerice, nije navedeno da je dvoje novinara dobilo sudske presude protiv Vlade i Ministarstva financija zbog kršenja prava na pristup informacijama.

Predsjednica GONG-a upozorila je i na nedopustivu praksu da se zahtjevi za pristup informacijama rješavaju samo onima koji se u njima izričito pozovu na Zakon o pravu na pristup informacijama. "Da bi građanin ostvario neko svoje pravo, ne mora znati zakon koji mu to omogućava", rekla je te dodala kako se Vlada nije niti potrudila informirati i educirati građane.

Istaknula je i kako se Izvješćem želi uvjeriti da se informacije dostavljaju na vrijeme, no po istraživanju GONG-a, na manje od 50 posto upita javnim tijelima odgovor se dobije u zakonskome 15-dnevnom roku.

"Kada se traži nešto benigno, informaciju ćete dobiti, no za osjetljivije stvari vrlo vjerojatno vam to neće uspjeti", istaknula je i podsjetila da je dnevni red zatvorenih sjednica Vlade i dalje "najstrože čuvana tajna".

Najavila je da će se GONG i dalje zauzimati za osnutak neovisnog tijela (povjerenik za informacije) te promjenu pravnog okvira kako bi građani lakše i brže mogli ostvariti pravo na pristup informacijama.

Upozorila je i da se, po podacima iz samog Izvješća, broj tužbi Upravnome sudu iz godine u godinu izrazito povećava, a Središnji državni ured za upravu istodobno tvrdi kako se broj zahtjeva za informacijama smanjuje zbog dobre informiranosti građana i transparentnosti tijela javnih vlasti.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ustvrdio je kako je Izvješće pisano "kako bi se nekom svidjelo" i da je veći trud uložen u uvjeravanje javnosti da su informacije dostupne umjesto da one stvarno postanu dostupne.

Ocijenivši kako je Zakon o pravu na pristup informacijama ključan za razvoj demokracije i smanjenje korupcije, podsjetio je da dvoje novinara, unatoč sudskim presudama, još nije dobilo tražene informacije.

"Strašno je ako tijela javne vlasti ne poštuju zakone i sudske odluke, pa se postavlja pitanje kako onda očekivati da to čine i drugi", kazao je.

Toni Gabrić iz Udruge za nezavisnu medijsku kulturu ustvrdio je da je samo Izvješće protivno Zakonu koji govori da informacije koje daju tijela javnih vlasti moraju biti točne.

Izrazivši sumnju u podatke iz Izvješća, istaknuo je kako je nemoguće da je Vlada lani zaprimila samo 27 zahtjeva za informacijama, Hrvatski sabor 46, a sva ministarstva zajedno 312 zahtjeva.

Gabrić misli da je najveći problem to što nema političke volje da se određene informacije objave.

Podsjetio je i da su HND i njegova udruga početkom ožujka Saboru predložili da se pri ustavnim promjenama u najviše vrednote ustavnog poretka uvrsti i "otvorenost i javnost djelovanja tijela javne vlasti" te da se ustavno pravo na pristup informacijama jamči svim građanima, a ne samo novinarima.