OGRANIČENI I PUTNI TROŠKOVI...

Vlada ukinula džeparac od 500 eura za haške optuženike

11.10.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila odluku prema kojoj su haški optuženici i osuđenici od 2004. godine imali pravo na 500 eura mjesečnog džeparca iz državnog proračuna, a njihovi članovi obitelji mogli su ih posjećivati o državnom trošku. Džeparac se ukida, a putni troškovi ostaju za optuženike i nepravomoćno osuđene pripadnike Oružanih snaga

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva pravosuđa, džeparac od 500 eura koji je bio uglavljen u odluci vlade Ive Sanadera nikada nije bio isplaćivan, ali sada se ta odredba ukida i kao mogućnost. 

Ta odluka tiče se najviše nepravomoćno osuđenih generala Mladena Markača i Ante Gotovine čije obitelji (po tri člana obitelji) mogu jednom mjesečno odlaziti u Haag te tamo boraviti pet dana o državnom trošku. Ako njihove presude postanu pravomoćne, država više neće financirati putovanja njihovih obitelji, osim iz humanitarnih razloga i na izričit zahtjev članova obitelji.

Inače, za tu odluku i odredbu o mogućem džeparcu javnost do sada nije znala jer su je dosadašnje vlade donosile tajno, na zatvorenim sjednicama. Od danas će se odluke vezane za financiranje optuženih pripadnika Oružanih snaga u Haagu donositi javno, na otvorenim sjednicama - najavio je premijer Zoran Milanović.