RADNICI OGORČENI

Vlada u Upravu gura ljude koji su od Hine napravili gubitaša

06.07.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Vladinim prijedlogom novih članova Upravnog vijeća Hine krši se jedno od temeljnih prava radnika iz Zakona o radu, a to je pravo radnika na sudjelovanje u odlučivanju, upozorili su iz Radničkog vijeća i Sindikata novinara

Radničko vijeće Hine i ogranak Sindikata novinara Hrvatske u toj novinskoj agenciji obratili su se Vladi, Hrvatskom saboru, predsjedniku Josipoviću i drugim nadležnim institucijama zahtjevom za povlačenje Vladinog prijedloga novih članova Hininog upravnog vijeća.

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije raspravljat će na sjednici u četvrtak o tom prijedlogu za koji Radničko vijeće (RV) i sindikalisti smatraju kako se krši pravo radnika na sudjelovanje u odlučivanju. Sporan je, naime, Vladin prijedlog da se za člana Upravnog vijeća Hine iz reda zaposlenih predloži Aleksandar Španić, novinar za kojeg RV i ogranak SNH tvrde da 'nema legitimitet predstavljati zaposlenike agencije'.

RV i SNH u Upravno vijeće predložili su Slavicu Cvitanić, inače predsjednicu Radničkog vijeća Hine. Taj prijedlog smatraju legitimnim i legalnim, te se pozivaju na odredbe Zakona o radu koje govore o predstavniku radnika u organu poslodavca. Po tim odredbama predstavnika radnika imenuje i opoziva radničko vijeće

'Prijedlogom da se iz reda zaposlenih imenuje netko iza koga ne stoje zaposlenici, tj. odluka RV-a kao legalno i legitimno izabranog tijela koje po zakonu zastupa radnike u zaštiti i promicanju njihovih prava i interesa, Vlada krši temeljno pravo radnika na sudjelovanje u odlučivanju', stoji u priopćenju predstavnika radnika u Hini.

Podsjećaju i kako su u posljednja dva navrata i imenovani oni zaposlenici iza kojih je stajala odluka radničkog vijeća ili su ih u nedostatku odluke tog tijela na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, izabrali radnici na način propisan Zakonom o radu. 'Ustraje li na prijedlogu da se iz redova zaposlenika imenuje netko iza koga ne stoje radnici, Vlada će pokazati da samo deklarativno podržava vladavinu prava i uvođenje europskih standarda, dok u praksi krši zakone i radnička prava', upozoravaju iz radničkog vijeća i sindikata.

Izrazili su i nezadovoljstvo prijedlogom da se u novo Upravno vijeće Hine imenuju i dva dosadašnja člana – Aleksander Adler i Vlaho Bogišić, jer su zaposlenici već u dva navrata zatražili ostavke svih članova upravnog vijeća, jer je 'njihovim upravljanjem Hina zapala u najdublju krizu u 20 godina postojanja'.

'Kao članovi upravnog vijeća, Adler i Bogišić podržavali su godišnje financijske planove Uprave Hine s milijunskim gubicima, odobravali trošenje Hininih financijskih rezervi na promašene projekte, a zanemarivali razvoj osnovne djelatnosti agencije, zbog čega je Hina izgubile brojne velike korisnike', podsjećaju nezadovoljnici. Navode i kako je, u međuvremenu, upravno vijeće već u dva navrata smanjilo plaće zaposlenicima Hine, ignorirajući odredbe Kolektivnog ugovora zbog čega je otvorena mogućnost sudskog spora

Radničko vijeće i SNH, na kraju, smatraju neprihvatljivim da se za članove upravnog vijeća 'ponovno predlažu osobe koje su upravljale Hinom dok je u 2009. ostvarila gubitak od 2,9 milijuna kuna, a prošle godine još i veći – 3,9 milijuna kuna'.