blagdanski izbori

Vlada u četvrtak raspisuje predsjedničke izbore, prvi krug uoči Božića

13.11.2019 u 23:22

Bionic
Reading

Vlada će na sjednici u četvrtak donijeti odluku o raspisivanju izbora, a službena kampanja će trajati svega dva tjedna

Iako će vlada na sjednici donijeti odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora za 22. prosinca, ona će na snagu stupiti tek nakon objave u Narodnim novinama i to 21. studenog.

Od tada počinju teći i izborni rokovi. Kao prvo, u roku od 12 dana svi oni koji se žele i službeno kandidirati moraju prikupiti 10 tisuća potpisa, a građani svojim potpisom mogu dati potporu samo jednom od kandidata, donosi Nova TV.

Početkom prosinca, oko 4. ili 5. prosinca trebala bi i službeno započeti kampanja i to nakon što Državno izborno povjerenstvo provjeri jesu li kandidati predali dovoljno pravovaljanih potpisa.

Zadnji dan kampanje bit će 20. prosinca, a 21. prosinca, u subotu rezerviran je za izbornu šutnju.

Na birališta ćemo 22. prosinca, no kako se predviđa da predsjednik ili predsjednica neće biti izabran u prvog krugu, već 5. siječnja sljedeće godine građani će na birališta u drugom krugu izbora.

Uoči samih izbora potencijalni kandidati moraju riješiti i financijske obveze. Prije svega moraju otvoriti poseban račun i to do početka službene kampanje.  Iako ona još nije započela, 11 kandidata već je to napravilo.

Kandidati u kampanji mogu potrošiti najviše 8 milijuna kuna. Što se pak tiče donacija, fizičke osobe mogu donirati maksimalno 30 tisuća kuna, a tvrtke 200 tisuća kuna, dok su anonimne donacije zabranjene.

Kandidati ne smiju biti financirani od stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba, zatim državnih tvrtki, sindikata i udruga poslodavaca, vjerskih zajednica, nevladinih udruga, ali i od osoba ili tvrtki koje su dužne državi ili radnicima