HOMOFOBNI NAUK U ŠKOLAMA

'Vlada traži odobrenje Crkve da provodi zakone'

29.09.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada nije sposobna samostalno zauzeti stav vezano za implementaciju zakona koji se tiču suzbijanja diskriminacije na temelju spolne orijentacije, nego traži mišljenje ili odobrenje Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda o tome treba li zaštititi ljudska prava građana i građanki, upozorava lezbijska udruga Kontra

Kontra u priopćenju medijima navodi da im se mnogi građani i građanke javljaju tužeći se da u udžbenicima koji se koriste u hrvatskim školama postoje diskriminativni sadržaji, pa će Kontra angažirati stručnjake da naprave analizu školskih udžbenika iz relevantnih predmeta. Štoviše, iz te udruge najavljuju da će se obratiti međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, budući da hrvatska Vlada nije sposobna djelovati nezavisno i zaštititi prava svojih građana i građanki kao ni implementirati međunarodne standarde i vlastite zakone za zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije.

U nizu povoda takvom potezu, Kontra u svojem priopćenju ističe skandalozan odgovor Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova oko homofobnog udžbenika iz vjeronauka, koji se već tri školske godine nalazi na popisu školskih udžbenika, a naziv mu je 'S Kristom u život' u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008. Kontri smeta jer se u tom udžbeniku o homoseksualnosti govori kao o 'neistraženom ljudskom stanju' i 'bolesti', a ne o jednako vrijednoj varijaciji ljudske seksualnosti što je i stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora).

Zbog toga je i Kontra prije više od godinu dana održala simboličnu akciju na Markovom trgu i službeno tražeći od Vlade brisanje homofobnog sadržaja iz školskih udžbenika. Međutim, pristigli su samo, navodi Kontra u priopćenju, krajnje zabrinjavajući odgovori iz Vlade i resornoga Ministarstva u kojima se opisuje samo procedura usvajanja udžbenika od strane Ministarstva, bez osvrtanja na konkretan problem. Potom su udruge Kontra i Iskorak zatražile postupanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prosincu 2010. godine.

Nakon prve požurnice koju je ona uputila Ministarstvu (14. travnja 2011. godine), ono je dostavilo očitovanje izdavača udžbenika, Kršćanske sadašnjosti d.o.o., te je izvijestilo Pravobraniteljicu da će dostaviti cjelovit odgovor nakon što zaprimi očitovanja Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda. Nakon toga Pravobraniteljica je 29. kolovoza 2011. godine uputila još jednu požurnicu Ministarstvu, međutim, do danas nije zaprimila odgovor, navode u Kontri i zaključuju: 'Ne živimo u sekularnoj državi; čini se da bismo se za zaštitu svojih ljudskih prava trebali prvo obraćati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a tek onda možda Vladi.'