TRAŽI SE PRAVNI LIJEK

Vlada tek sada reagira na sporni srbijanski zakon iz 2003.

08.03.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Iako je premijerka Jadranka Kosor u Banskim dvorima okupila nekoliko ministara, glavnog državnog odvjetnika te pravne stručnjake kako bi razgovarali o vrućem krumpiru tj. o lovu Srbije na navodne hrvatske ratne zločince te srbijanskom zakonu koji im to omogućava, o tom je problemu nakon sastanka progovorio samo predsjednik Hrvatske akademije pravnih znanosti Željko Horvatić. Svi su ostali manevarski izbjegli novinare

Kako će Hrvatska odgovoriti Srbiji na pravne, ali i političke provokacije, poput slučaja Purda, nije se znalo niti nakon dvosatnog radnog sastanka na kojem su bili, osim premijerke, ministri Gordan Jandroković, Tomislav Karamarko, Dražen Bošnjaković te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kao i predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut.

Pred novinare je glasnogovornik Vlade Mladen Pavić doveo samo Željka Horvatića, koji je najavio da će u sljedećih desetak dana s još nekoliko pravnih stručnjaka 'staviti pravne argumente na papir'.

'Raspravili smo sve pravne djelomično političke aspekte primjene zakona Srbije koji je doveo do slučaja Purda i koji bi mogao dovesti do sličnih situacija te da se pravno zaštitimo od zloporabe tog zakona kao što je to bio slučaj kod Purde', istaknuo je Horvatić. Dodao je da je premijerki i svim sudionicima na prvom mjestu zaštita hrvatskih branitelja.

Na novinarsko pitanje hoće li zaključci pravnih stručnjaka biti uklopljeni u novi zakon kojim bi se regulirao pravni odnos sa susjednim zemljama u vezi s ratnim zločinima, Horvatić je rekao da je o tome još prerano govoriti.

Iako Hrvatska, za razliku od Srbije, nema takav zakon te je na srbijanski reagirala osam godina nakon što je on donesen, Horvatić je očekivano zaključio da nitko nije zakazao i nitko nije kriv. 'Reagiralo se onog trenutka kada je zakon primijenjen', zaključio je Horvatić.