NEMUŠTI GOVORNICI

Vlada svojom retorikom izaziva tjeskobu

26.07.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Kad je premijerka Jadranka Kosor nedavno izjavila 'smatramo da neće trebati uvoditi nove poreze' vjerojatno nije imala predodžbu što činiti, a kad je nakon odluke da se ipak uvedu novi porezi izjavila 'vjerujemo da će ove mjere biti dovoljne' vjerojatno nas je htjela umiriti, kazala je umirovljena sveučilišna profesorica psihologije Mirjana Krizmanić, komentirajući moguće psihološke učinke i namjere premijerkinih izjava

Krizmanić smatra da su to u ovom slučaju samo govorne fraze.

– Ona je to navikla govoriti i voli reći jednu te istu riječ u više značenja. Često govori »tvrd«, »čvrst«, »odlučan« i tim ponavljanjem misli da daje neku težinu tome, rekla je Krizmanić za Novi list.

Upozorila je da stalne promjene planova, kojima smo svjedočili proteklih dana, ljude psihološki straše jer »mora se misliti da oni koji vode znaju što rade, a ako svaki dan daju tri različita prijedloga onda pokazuju da se uopće ne snalaze«.

Krizmanić preporuča političarima, posebno u krizno doba, da govore kratko, jasno i razumljivo. Potpuna iskrenost prema građanima, odnosno kazati im doista u kakvom su stanju financije, bi bila korisna, ali samo kada bi Vlada znala koje mjere poduzeti.

Međutim, jedino što znaju i jedini dojam koji se može steći jest »mi ćemo sve učiniti da ostanemo na vlasti«, smatra Krizmanić i upozorava da na to ukazuju često ponavljani izrazi poput »glava iznad vode«, »održati se na nogama«, »samostalno upravljati našim financijama« i slični. Njoj je, uz ostalo, strašno čuti i rečenicu poput »nema svetih krava«, jer je očito da ih ima, ali i izraz »sve je na stolu« jer on zapravo ništa ne znači.

No, posebno je opasno to što Vlada i djelovanjem i nedosljednom retorikom dodatno potiče tjeskobu kod ljudi, jer »kad se Vlada nabacuje veličinom poreza, bez ikakvih simulacija što koji porez znači, što drugo nego biti tjeskoban. Umjesto da Vlada nastoji biti najučinkovitija uz najmanju štetu, ona dovodi do toga da većina ljudi strepi jer ide lavina, a oni nemaju kamo pobjeći«, navela je Krizmanić.