TKO JE KRIV ZA ZATVARANJE SPALADIUMA

Vlada: Split nema plan; Split: Vlada je zakazala

05.09.2012 u 15:33

Bionic
Reading

Splitska arena Spaladium prva je od šest sportskih dvorana izgrađenih 2009. koja je zbog financijskih problema zatvorila vrata: otkazani su svi dogovoreni događaji, raspušteni zaštitari i čistačice, a ne održava se ni hladni pogon. Objekt vrijedan oko 70 milijuna eura najvjerojatnije će u stečaj, a 13 zaposlenih na Zavod za zapošljavanje

Tvrtku Sportski grad TPN, koja upravlja arenom, blokirala je Porezna uprava zbog duga od 2,6 milijuna kuna, a nagomilala su se i potraživanja za struju, vodu, zaštitare i čistačice. Zaposleni radnici nisu primili pet plaća.

'Spaladium arena je brljotina u svakom pogledu'

'Vlada će pomoći u rješavanju problema Spaladium arene, iako nema obvezu. I taj je projekt primjer nesposobnih, i to nije bio projekt ni blizu javno-privatnog, nego 'brljotina u svakom pogledu, a svi koji su ga skuhali sad nek i kusaju', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Grad Split im pak duguje 22 milijuna kuna za najam dvorane, no odbija ih isplatiti jer vlasnici - Konstruktor, Dalekovod i IGH - nisu ispoštovali osnovni ugovor i nisu izgradili poslovni neboder, trgovački centar i javnu garažu. Naime, bilo je predviđeno da se prihodima koji bi nastali dovršetkom kompletnog centra Spaladium plaća najam pa da dvorana praktički isplaćuje sama sebe. Splitska gradska vlast imala je korporativno jamstvo triju tvrtaka i mogla im je još 2009. zbog nepoštivanja ugovora prisilno naplatiti minimalno deset milijuna eura, no prethodni i sadašnji splitski gradonačelnici Ivan Kuret i Željko Kerum bili su popustljivi i nisu željeli ugroziti poslovanje građevinskih giganata.

U svibnju ove godine, činilo se da je konačno rješenje postignuto, jer su se na sastanku u Vladi predstavnici Grada Splita, konzorcija triju tvrtki i banaka s nekoliko ministara načelno dogovorili o nastavku gradnje Spaladium centra, u kojemu bi se uz komercijalne sadržaje smjestili splitska gradska uprava, sva gradska poduzeća, Općinski i Upravni sud, banke, odvjetnički uredi, osiguravatelji, ugostitelji... No Vlada je trebala zemljište u Lori prepustiti u vlasništvo grada Splita, što do danas nije učinjeno. Arena je zatvorila vrata, a sada je započelo prebacivanje odgovornosti.

'Na sastanku prije tri mjeseca stvoren je generalni okvir i postignut načelni dogovor između Grada, konzorcija tvrtki i banaka, a Vlada je kao zainteresirana strana pristala na temeljna načela. No, proces je nakon toga zapeo. Očekujemo da nam se ključni partneri obrate s konkretnim i operativnim prijedlogom', kazao je za tportal potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je s kolegama Radimirom Čačićem i Željkom Jovanovićem sudjelovao na razgovorima u lipnju. Prevedeno: dođite s planom pa ćete dobiti zemljište.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, pak, ima potpuno suprotan stav: dajte nam zemljište pa ćemo napraviti konkretan plan.

'Kad god nam se Vlada obrati, u bilo koje doba dana i noći, spremni smo doći u Zagreb! Ne želim ih ni na koji način ozlovoljiti, jer je bilo zaista ugodno čuti da su spremni prepustiti zemljište Gradu Splitu; to bi bila dobra osnova da se potraži izlaz iz ove situacije. Ali budući da takva odluka još nije donesena, ne možemo dalje. Na potezu je Vlada, a mi smo spremni na sve modele', kazao nam je Šundov.