KOMEMORACIJA U AUSTRIJI

'Vlada RH se sastoji od sljedbenika zločina na Bleiburgu'

12.05.2012 u 12:42

Bionic
Reading

U povodu 67. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju počela je komemoracija žrtvama - pripadnicima hrvatske vojske i civilima stradalim u zbivanjima na samom kraju Drugog svjetskog rata

Komemoracija se održava se u organizaciji udruge Počasni bleiburški vod iz Klagenfurta i Ravnateljstva za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i supokroviteljstvom Zapadno-hercegovačke županije iz BiH.

Nakon molitve odrješenja kod Hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, krenula je procesija prema Bleiburškom polju. Svetu misu predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas, u ime HBK i BK BiH.

Pozdravni govor, kako je najavljeno, u ime pokrovitelja komemoracije održat će župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić te u ime supokrovitelja predsjednik vlade Zapadno hercegovačke županije Zdenko Ćosić.

Bleiburg je simbol stradavanja i strahota, a svi koji su danas ovdje moraju biti ponosni dok oni koji su nas se odrekli i koji nisu ovdje, a svi znamo o kome se radi, donijeli su sramotnu odluku da odustaju od križnog puta', kazao je Šišljagić.

Nastavio je citirajući prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana kako NDH nije bilo samo kvinsliška tvorevina nego i težnja hrvatskog naroda za samostalnom državom.

Političku elitu u Hrvatskoj, odnosno aktualnu vladu i koaliciju, prozvao je da se sastoji od sljedbenika provoditelja zločina nad zarobljenicima na bleiburškom polju.

Predsjedništvo Hrvatskog sabora odlučilo je da Sabor ove godine neće biti pokrovitelj Bleiburške komemoracije, iako će još ove godine njezino održavanje financijski podržati.

Austrijska policija izvijestila je da očekuje dolazak i do 8000 posjetitelja. Za razliku od prijašnjih godina, danas na Bleiburgu neće biti predstavnika državnog vrha. Saborsko Predsjedništvo nedavno je ukinulo političko pokroviteljstvo nad komemoracijom za koju će još ove godine izdvojiti pola milijuna kuna iz proračuna.

Tako na mjestima gdje su dosad sjedili predstavnici Vlade danas su mjesta zauzeli HDSSB-ovci predvođeni predsjednikom stranke Vladimirom Šišljagićem, izaslanstvo HDZ-a koje čine Josip Salapić i bivši misinstar branitelja Tomislav Ivić te Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP) i pjevač Marko Perković Thompson

Pripadnici tadašnje hrvatske vojske u povlačenju i civili pokušali su se u svibnju 1945. godine, na kraju Drugog svjetskog rata, predati savezničkim snagama, no na putu preko slovenskih gradova Celja, Slovenj Gradeca i Dravograda pred austrijskim Bleiburgom ih je zaustavila britanska vojska te ih izručila jugoslavenskoj partizanskoj vojsci.

Prema službenim podatcima, pokraj Bleiburga se 15. svibnja 1945. predalo oko 95 tisuća hrvatskih vojnika, bez civila. Dio njih je ubijen na samom Bleiburškom polju, a potom su sljedećih nekoliko mjeseci, uz maltretiranja i mučenja u "marševima smrti", vođeni kroz cijelu negdašnju Jugoslaviju.

Na tim marševima zvanim Križni put velik broj zarobljenih je i ubijen, a broj žrtava još uvijek nije točno utvrđen.