sjednica VLADE

Plenković prozvao 'provokatore', izbacio porez na nekretnine, otkantao SDP i 'sredio' kurikulum

14.09.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Vlada je na svojoj sjednici odgodila uvođenje poreza na nekretnine, ranije predviđeno za početak iduće godine. Na dnevnom redu je i pozdrav 'za dom spremni', oko kojeg se Vlada, na zahtjev SDP-a, morala očitovati. Premijer je progovorio i o kurikularnoj reformi

Premijer se u uvodnoj riječi osvrnuo na aktualne teme. 'Najprije želim kazati da smo nakon teške i katastrofalne požarne sezone preko noći zamijenili skoro dva godišnja doba...', kazao je i pobrojao štetu na zadarskom području. Dobro je, kaže, što nije bilo ljudskih žrtava, spomenuvši i ulogu Hrvatske vojske koja je poslala amfibiju i gradi pontonski most u Ninu. S ministrom financija Zdravkom Marićem vidjet će od kuda će se povući sredstva za naknadu štete.

Dotaknuo se odnosa sa Slovenijom i najavio sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka da se usuglasi stav prije posjeta slovenskog premijera Mire Cerara. 'Cilj je predstaviti širi kontekst otvorenih pitanja sa Slovenijom', kazao je i dodao da će to biti na tragu 'mudre, stabilne i pouzdane politike'.

'Slovenija je država s kojom moramo imati najmanje problema i najviše bliskosti. To je platforma i na tome ćemo tražiti podršku stranaka', kazao je.

Osvrnuo se na premještanje ploče HOS-a. 'To smo napravili u kontaktu s predstavnicima HOS-a, čime smo riješili neprihvatljivost dijela sadržaja na ploči u Jasenovcu. Danas ćemo održati sjednicu Vijeća za prošlost. Bit će raspravljan jedan radni dokument. Zadaća je da se što skorije formuliraju preporuke za što kvalitetnije zakonsko reguliranje pitanja simbola i znakovlja totalitarnih sustava kako bismo riješili neujednačenu praksu postupanja. Niti jedna Vlada to nije riješila i regulirala tako da zatvorimo ideološke podjele u hrvatskom društvu. Tu postoje i provokatori koji koriste te teme da bi destabilizirali ozračje, unijeli razdor u javnost i naštetili ugledu Hrvatske. Tu mislim na marginalne stranke koje su palile novine. To osuđujemo', kazao je, misleći na predstavnike Autohtone Hrvatske stranke prava.

  • +19
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Osvrnuo se na pitanje obrazovne reforme. Zahvalio je Dijani Vican i ostalima što su u roku dovršili dokument. 'Očekujemo da dokument krene u daljnju proceduru. Pristupit ćemo osvježenju i modifikaciji članstva Posebne radne skupine, čime ćemo otkloniti medijske, često zlonamjerne, špekulacije. Želimo napraviti konsenzus i približiti stajališta. O ovoj temi svatko u Hrvatskoj ima mišljenje', kazao je premijer.

Osvrnuo se i na porez na nekretnine. 'Dogovorili smo na užem kabinetu da ćemo radi jasnoće i otklanjanja nedoumica predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima i staviti izvan snage dio o porezu na nekretnine. To ćemo regulirati kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu.'

'U prvom polugodištu smo ostvarili ne proračunski manjak, nego proračunski višak', pohvalio se.

Prva točka dnevnog reda je Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2017. godine i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2017. godine.

'Makroekonomski pokazatelji u prvom polugodištu su pozitivni. BDP je rastao 2,7 posto. Domaća potražnja je dala najveći doprinos, prije svega osobna potrošnja i investicijska aktivnost', kazao je i dodao da je to rezultat porezne reforme. Inflacija je 1,1 posto. Industrijska proizvodnja rasla je 2,1 posto, a trgovina na malo za pet posto. Nakon dugo vremena raste građevina, 1,7 posto. Raste i broj noćenja turista, s 23,2 posto više noćenja u prvih šest mjeseci. Rekordna je to sezona za RH.

Poreznim prihodima ostvarena je 35,1 milijarda kuna, što je rast od 2,4 posto. Od PDV-a je uprihođeno četiri posto više novca', izvijestio je ministar financija Zdravko Marić.

  • +8
Radnici skidaju ploču s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

'Što se tiče rashoda državnog proračuna, ukupni rashodi su 59,9 milijardi kuna, najviše za zaposlene 12,9, a to je povećanje za 336 milijuna kuna zbog dogovora sa sindikatima državnih službenika i da zaposlenima u javnom sektoru dignemo plaću za dva posto', objasnio je.

'U 2016. smo smanjili rashode za kamate i nastavljamo ih smanjivati. Kada sve zbrojimo i oduzmemo, deficit iznosi 1,6 milijardi kuna. U istom razdoblju prošle godine - 2,4 milijarde kuna. Kada tim brojkama dodamo izvršenje proračuna izvan proračunskih korisnika i sve ostale korisnike koje smo dužni uključivati prema metodologiji, u prvih šest mjeseci ostvaren je rezultat kakav nije zapamćen u zadnjih 15 godina. Imamo ukupni suficit 35 milijuna kuna', kazao je Marić, dodajući da je to jasna poruka o tome kako vode financije.

U sklopu druge točke je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o lokalnim porezima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je u okviru zakona predviđen element koji se tiče poreza na nekretnine. To je na tragu pojednostavljenja poreznog sustava da se kroz objedinjavanje tri nameta, komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće, integriraju u jedan, pojasnio je.

Odredbe koje se tiču poreza na nekretnine se uklanjaju iz ovog zakona. Porez na cestovna motorna vozila plaća se jednom godišnje, pri registraciji vozila.

Na tapetu je i Nacrt prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2015/2283 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. studenog 2015. o novoj hrani (EU). Novom hranom smatra se ona koja se nije rabila u Europskoj uniji prije 1997., poput hrane od mikroorganizama, algi i slično, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Izvijestio je da se treba sazvati treći saziv Vijeća za genetski modificirane organizme.

Vlada je odlučila o rasporedu neutrošenih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata Agenciji za ugljikovodike.

Na dnevnom redu sjednice Vlade, među ostalim, odgovor je na interpelaciju Kluba zastupnika SDP-a o radu Vlade RH radi njenog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava 'za dom spremni'. Naime Klub SDP-a je krajem travnja u saborsku proceduru uputio tu interpelaciju, a povod je bilo, kako navode, nedjelovanje Banskih dvora zbog spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je, kao dio grba udruge koja je postavila ploču, ispisan i taj pozdrav.

SDP-ovih 28 zastupnika traži od Hrvatskog sabora da otvori raspravu o toj temi i jasno obveže Vladu da svojim djelovanjem spriječi korištenje simbola i pozdrava koji su u Hrvatskoj zabranjeni na temelju Ustava, zakona i jasne sudske prakse.

Plenković je u potpunosti odbacio navode SDP-a. 'U nizu javnih nastupa kazali smo da se ograđujemo od svih totalitarnih režima i odbijamo teze o relativizaciji ustaškog znakovlja', kazao je. U ime Vlade izrazio je pijetet prema žrtvi 11 HOS-ovaca, čija su imena na ploči koja je skinuta iz Jasenovca. Kaže da je statut HOS-a upisan s grbom u registar udruga 2003. Dodaje da je pozdrav 'za dom spremni' previše kontaminiran ustaškim režimom i da je zato ploča premještena. Kao Vlada, kaže, to pitanje žele dugoročno riješiti. 'Predlažemo Saboru da ne prihvati interpelacije 28 zastupnika kluba SDP-a', zaključio je.