SINDIKATI UPOZORAVAJU

Vlada radi 'crni fond' da nagradi koga i koliko hoće

19.01.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Sindikat državnih službenika: Zakon o plaćama državnih službenika, koji Vlada gura u hitnu saborsku proceduru, predstavlja Vladin 'crni fond' iz kojeg može nagraditi koga i koliko hoće, ocijenio je Sindikat državnih službenika i namještenika u današnjem priopćenju

Zakon predviđa da se državnom službeniku koji tijekom godine postigne iznimne rezultate od značaja za rad državnog tijela može isplatiti nagrada do 3.000 kuna, koja se može isplatiti i više puta godišnje s tim da broj nagrada u godini ne može biti viši od dvije mjesečne plaće državnog službenika.

Odluku o isplati nagrade donosi čelnik tijela na prijedlog povjerenstva koje imenuje taj isti čelnik.

Interesantno je da se kao kriterij za nagradu ne spominje ocjena rada i učinkovitosti pa ispada da nagradu za izniman učinak može dobiti i ispodprosječno ocijenjeni državni službenik.

Sporan je i iznos nagrade koji u slučaju rukovodećeg službenika, kakav je npr. predstojnik ureda Vlade s plaćom od 16.000 kuna, može iznositi i do 32.000 kuna godišnje.

Ako se zna da državnom službeniku s ocjenom 'izvanredan' nakon godinu dana plaća može porasti za tri posto, onda je iznos povećanja temeljem ocjene smiješan prema mogućem povećanju plaće temeljem 'nagrade za izniman učinak'.

Osim toga, Zakon ne predviđa kriterije po kojima se netko može nagraditi na taj način, niti obvezu javne objave podataka o službenicima nagrađenim za 'izniman učinak', upozorava sindikat.