KRPANJE PRORAČUNA

Vlada prodaje 3000 stanova i 1500 poslovnih prostora

24.12.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Vlada će u sljedećoj godini pokušati prodati oko 3000 stanova, 1500 poslovnih prostora i brojne zemljišne parcele, a tom bi se prodajom zaradile čak 1,3 milijarde kuna, piše Jutarnji list

Glavnu ulogu u ovoj operaciji imat će Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), čiji će predstavnici u 2013. voditi cijeli ovaj akcijski plan. Cilj je jasan: mrtvi kapital pretvoriti u značajna sredstva za državni proračun, piše Jutarnji list

Još početkom ove godine na najvišoj razini donesena je strateška odluka da se napravi popis imovine, potom obave pripreme za prodaju stanova, zemljišta i poslovnih prostora, a podatak kako bi zarada mogla iznositi skoro 200 milijuna eura pojačao je uvjerenje da se radi o ispravnoj odluci.

Osim toga, cijene stanova trebale bi biti malo niže od tržišnih, što bi olakšalo njihovu prodaju. Postoji i posredni efekt - ako se u prodaju, po nižim cijenama, pusti velik broj stanova, to će izazvati pad cijena nekretnina na tržištu i građanima olakšati ulazak u ovu investiciju.

'Svako smanjenje cijene može samo pozitivno utjecati na tržište nekretnina. Riječ je o koraku prema oživljavanju građevinskog tržišta, a takva bi konkurencija dovela i do smanjenja cijene nekretnina na cijelom tržištu', smatra ekonomski analitičar Josip Tica

Početkom prosinca Vlada je donijela Uredbu o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. Uredbom se određuje pravo države i lokalne zajednice na prodaju nekretnina, pri čemu prednost imaju sadašnji korisnici tih objekata. Prema postojećim podacima, država raspolaže sa oko 1500 prostora i u većini slučajeva želi ih se riješiti.

Iako postoji ogroman interes sadašnjih korisnika za otkup tih prostora, čini se da postoje problemi s realizacijom ove odluke. Vlada je odredila da sve mora biti zakonski čisto i poslovni prostori smiju se prodati samo vlasnicima koji su u prošlosti ispunjavali obaveze kao što je plaćanje najamnina i svih režija, no ispostavilo se da otprilike polovica korisnika državne imovine to nije napravila.

Drugi je problem, u što su se uvjerili novinari posjetivši stan koji prodaje AUDIO, što su nekretnine u zapuštenom stanju.

Još u kolovozu iz AUDIA su najavili skoru prodaju 200 stanova, a uskoro bi taj broj trebao biti bitno veći. A koliko je točno ovakvih stanova u državnom vlasništvu, teško je reći. Poznato je da AUDIO ima 200 stanova koje planira staviti na prodaju, dok se procjenjuje da ministarstva imaju između 2000 i 3000 neuseljenih stanova. AUDIO do kraja 2013. ima rok za objavu Registra državne imovine

Gojko Bežovan
, profesor socijalne politike na zagrebačkom Pravnom fakultetu, smatra da Vlada neće moći prodati 3000 stanova i 1500 ureda. Prvi razlog je to što za stanovima nema potražnje, neovisno o relativno niskim cijenama, a drugi to što je riječ o stanovima koji zahtijevaju dodatna ulaganja.

'Vlada nažalost nema jasnu strategiju niti suvislu politiku o gospodarenju imovinom. Često prodaju derutne i neuseljive stanove. Kao u modernim zemljama trebali bi napraviti model u kojem takve stanove prepuštaju jedincima lokalne samouprave. One bi pak trebale uložiti u njihovu obnovu pa bi potom svi stanovi ostajali dio socijalnog stambenog fonda. To znači da država i jedinice lokalne samouprave proračun mogu puniti dugotrajnije ako ih iznajmljuju ispod tržišne cijene po jasno definiranim kriterijima. Zašto mladi profesor ili sudac koji dolazi živjeti na primjer u Zagreb ne bi imao priliku unajmiti lijep državni stan po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne? Vlada na ovaj način pokušava na brzinu riješiti i zakrpati proračun', smatra Bežovan.