HRVATSKI LABURISTI UPOZORAVAJU

'Vlada prihvatila Škegrin savjet da se sve rasproda'

21.01.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti danas su, reagirajući na najave savjetnika premijerke Borislava Škegre "o novoj privatizaciji", upozorili kako Hrvatskoj prijeti totalna rasprodaja i potpuni gubitak privrednog, a potom i političkog suvereniteta.

"Nakon što se rasprodaju HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, uz rasprodane banke, telekomunikacije i medije, zaboravite na radnička prava, zaboravite na političke slobode i demokraciju", poručuju u priopćenju Hrvatski laburisti i tvrde da će od toga u konačnici "profitirati strane banke, investicijski fondovi i tajkuni te politika koja im služi".

Tvrdnju o državi kao lošem gospodaru smatraju izgovorom za rasprodaju nacionalnog bogatstva i ocjenjuju da je samo nesposobna vlast loš gospodar. "Škegro Vladu savjetuje – a Vlada, kao bespogovorni poslušnik kapitalista, savjete prihvaća – da se rasproda sve što vrijedi. I to odmah. Rasprodati ćemo, kaže Škegro, HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HAC, sve gradske holdinge itd. Ova je hrvatska vlast odlučila ići do kraja te Hrvatskoj ostaviti jedino – ime", stoji u priopćenju.

Ocjenjuju da je "ovo godina totalne rasprodaje koju je najavio Borislav Škegro, savjetnik premijerke Kosor za gospodarstvo, siva eminencija svih proturadničkih poteza Vlade te vjeran zastupnik tajkuna". "Čime ćemo u budućnosti upravljati? Ničime. Ostali smo '90-ih i prvog desetljeća 2000. bez banaka, bez medija, bez Ine, bez telekomunikacijskih i mnogih drugih profitanilnih tvrtki. Sada pak Škegro najavljuje da će Vlada Jadranke Kosor, prije nego što napusti brod koji tone, rasprodati ono što se rasprodati ne smije: šume, elektroprivredu, ceste pa i – vodu", navode Hrvatski laburisti.

"Ovdje se ne radi samo o gospodarskim pitanjima nego i o pitanju suvereniteta Hrvatske. Gospodarski smo suverenitet izgubili kada smo uništili industriju i tržište široke potrošnje prepustili stranim trgovačkim lancima. Financijski smo suverenitet izgubili rasprodajom banaka koje smo na teret naroda prije toga sanirali. Energetski suverenitet smo izgubili prodajom dijela INE i predajom upravljačkih prava strancima. Monetarni suverenitet gubimo deviznom kaluzulom. Rasprodajom po najavi savjetnika premijerke gubimo ono malo suvereniteta kojeg nam je ostalo", zaključuju u priopćenju Hrvatski laburisti.