NOVI KAZNENI ZAKON

Vlada prihvatila prijedloge Centra za LGBT ravnopravnost

07.07.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Centar za LGBT ravnopravnost izrazio je zadovoljstvom činjenicom da je kod predlaganja novog Kaznenog zakona Vlada prihvatila i njihove prijedloge, posebice na članke koji se odnose na zločin iz mržnje

Za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda iz mržnje, prema prijedlogu novog Kaznenog zakona koji je prihvatila Vlada, predviđena je zatvorska kazna od jedne do čak osam godina. Upravo zbog činjenice da je takvo kazneno djelo najčešći oblik fizičkog nasilja kojemu su izložene osobe koje pripadaju lezbijskoj, gej, biseksualnoj i transrodnoj populaciji, Centar za LGBT ravnopravnost izrazio je zadovoljstvo takvim zakonskim prijedlogom.

'Do sada su u takvim slučajevima određivane zatvorske kazne ispod godine dana, a napadači su često završavali na uvjetnoj slobodi', istaknuto je u priopćenju koje je potpisao Marko Jurčić

Podsjeća se i kako su homofobni napadači u 'slučaju Sirup', koji se dogodio u listopadu prošle godine, nepravomoćno osuđeni na simbolične uvjetne kazne. Protiv napadača na dvije lezbijke ispred zagrebačkom kluba Jedinica u siječnju prošle godine podignute su tek prekršajne prijave. U oba slučaja žrtve zločina iz mržnje zadobile su teške tjelesne ozljede

Prijedlogom Kaznenog zakona, koji je Vlada poslala u saborsku proceduru, definirano je kako je 'zločin iz mržnje kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe' te je istaknuto kako će se 'takvo postupanje uzeti kao otegotna okolnost ako Kaznenim zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje'.

Kazne i za zločine protiv transrodnih osoba

Novina u Kaznenom zakonu koja se odnosi na zločine iz mržnje, podsjećaju iz Centra, jest i dodavanje osnove 'rodnog identiteta', što znači da će se pod zločinom iz mržnje razumijevati i zločini protiv transrodnih osoba. Centar za LGBT ravnopravnost procjenjuje kako će Hrvatska time dobiti jedan od najprogresivnijih zaštitnih mehanizama u borbi protiv transfobije.

Centar za LGBT ravnopravnost u posljednjih je 10 mjeseci evidentirao četiri slučaja homofobnih napada, pa su se (i zbog toga) uključili u javnu raspravu i dali svoje prijedloge na tekst nacrta Kaznenog zakona. Radna skupina prihvatila je većinu njihovih prijedloga.

'Ukratko, zločin iz mržnje postaje kvalificirani oblik raznih kaznenih djela, što u većini slučajeva znači da sam zakon propisuje veće kazne. To se posebno odnosi na lake, teške i osobito teške tjelesne ozlijede, kaznena djela prisile, prijetnje, oštećenje imovine, izazivanje nereda te kaznenih djela protiv spolne slobode', ukazuju iz Centra za LGBT ravnopravnost.