NOVI POREZI ILI MANJE PLAĆE?

Vlada predstavlja novi rebalans proračuna

22.08.2010 u 21:52

Bionic
Reading

Prvim radnim danom koalicijska Vlada u Banskim dvorima odlučit će o novom rebalansu proračuna. Danima se pretpostavljalo da će se uvesti novi porezi poput kriznog poreza na banke, pa čak i da će se PDV povećati na 25 posto. Prema izjavama premijerke, odgovor se nije dao naslutiti

Prijedlog novog rebalansa proračuna bit će predstavljen koalicijskim partnerima a nakon toga i javnosti. Prema izjavi HSS-ovca Božidara Pankretića za HTV, razgovaralo se i o povećanju PDV-a do 25 posto da se pokrpa sve veća rupa u proračunu. Ipak, HTV-ovi izvori u Vladi to odlučno demantiraju i tvrde - nikakva povećanja PDV-a neće biti.

Premijerkini savjetnici tvrde da bi svaki novi porez donio bi novu štetu gospodarstvu. 'Sva ova nagađanja neću komentirati, zato što jedan komentar izazove 400 drugih komentara, nagađanja. Radi se očito o balonima koji dolaze iz različitih krugova', rekla je Kosor. Od poreza na banke premijerka je, sudeći prema HTV-ovima izvorima, odustala.

Posljednjih dana najviše se pričalo o mogućnosti smanjenja plaća zaposlenima u javnom sektoru, i to do 10 posto. Kosor je komentirajući te informacije prije nekoliko dana rekla kako su razgovarali o svemu, ali da do tada nisu spominjali nikakve postotke. U slučaju smanjenja plaća, sindikati su već najavili štrajkove.

Kosor je najavila da će ovaj rebalans, kao uvod u izradu proračuna za iduću godinu, voditi računa o najosjetljivijim skupinama - neće biti smanjenja stavki za rodiljne naknade i doplatka za djecu.

Umjesto novih poreza, Vlada bi, piše HTV, prihode mogla pojačati prodajom manjinskih udjela u nekim tvrtkama. Primjerice, paket dionica T-HT-a u vlasništvu države vrijedi oko 800 milijuna kuna. U državnom džepu preostalo je ponešto dionica u još četiristotinjak poduzeća.