posljedice koronavirusa

Plenković: Vrijeme je za oštrije mjere. Narednih dana obustavit ćemo rad trgovačkih centara

17.03.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Set mjera namjenjenih gospodarstvu i građanima zbog posljedica koronavirusa glavna je tema sjednica Vlade. Uvodno se uobičajeno obratio premijer Andrej Plenković

'Od naše posljednje sjednice broj zaraženih se utostručio, u njemačkoj učetverostučen, u Španjolskoj pet puta više. Kod nas je dinamika porasta broja zaraženih još uvijek umjerena i ona je pod kontrolom. Po posljednjim informacija,a 65 ljudi koji su zaraženi. Rast je bitno sporiji', kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Mjere koje druge zemlje poduzimaju, kaže premijer, idu od zabrane okupljanja, zatvaranja kafića, restorana, uvođenja kontrole na granici. Kazao je da će nakon sjednice Vlade biti videokonferencija Europskog vijeća.

Plenović se zahvalio svima koji rade, a građane upozorio da slušaju preporuke epidemiologa. 'Ovo je trenutak za vrlo visoki stupanj osobne odgovornosti', kazao je.

Najavio je izmjene zakona i mjere koje će se donijeti, a jedna od njih je davanje većih ovlasti Stožeru civilne zaštite.

'Sljedećih dana ćemo donositi mjere o privremenom ograničenju vremena rada trgovina, obustavi rada trgovačkih centara, privremene obustave rade ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, kinodovrana, teretana, sportskih centara....Smanjit ćemo mogućnosti društvenih kontakata koji su temelj širenje zaraze. Molim građane da shvate ozbiljnost situacije', kazao je Plenković.

'Sada je trenutak da zauzmemo oštrije mjere nego što je percepcija', kazao je Plenković.

'Ovo su izvanredne okolnosti, okolnosti vanjskog šoka', kazao je plenković najavivši mjere za gospodarstvo.

'Cilj mjera je da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima, porez na dohodak, prireza i doprinosa za tri mjeseca', kazao je.

'Želimo osigurati likvidnost gospodarstva, imamo spremnost banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogram kredita', dodao je.

Preporuka je da u ovom razdoblju nema ovrha i nema deložacija, dodao je Plenković.

Vlada je, dodao je, izradila i posebnu web stranicu https://www.koronavirus.hr/ na kojoj građani mogu pratiti sve informacije o koronavirusu.

Vlada predstavila mjere za gospodarstvo i građane

Detalje mjera objasnio je ministar financija Zdravko Marić. 'Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa. Ta šteta je već vidljiva, a teško ju je sad u potpunosti sagledati. Mjere koje predlažemo u paketu u skladu s očekivanjima koja smo dobili. Te mjere su i na razini onog što se razmatra i u drugim zemljama Europske unije. U ovom cijelom procesu nije samo fokus na izvršnu vlast', kazao je Marić.

Radi se o setu od 63 mjere, kazao je.

'Prvi set mjera se odnosi na svim sketorima i subjektima koji su već osjetili ili će osjetiti posljedice koronavirusa. Što se tiče mjere o odgodi plaćanja javnog davanja, radi se o porezu na dohodak, porezu na dobit i doprinosima. Ali kroz sektorske mjere čitav niz dodatnih davanja će slijediti isti princip', kazao je Marić, dodavši da je odgoda plaćanja tri mjeseca, pa ako treba i dodatnih tri mjeseca. Nakon toga, dodao je, moguća će biti obročna otplata, bez kamata.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Jedna od mjera je moratorij na obveze putem HBOR-a ili komercijalnih banaka i mogućnost odobravanja kredit akroz likvidnost, do mogućnosti reprograma postojećih i novih obveza', kazao je Marić.

'Sljedeći korak će biti i pitanje kredita građana i da se njima omogući odgoda plaćanja kreditnih obveza na rok od 3 mjeseca', dodao je.

'Ovo neće biti završne mjere koje ćemo predlagati', rekao je Marić.

Kako bi se očuvala radnih mjesta, u svim sektorima koji su pogođeni koronavirusom sufinancirat će se plaće zaposlenih, najavio je ministar rada Josip Aladrović.

U svrhu pomoći turističkom sektoru i hrvatskim izvoznicima, koji su među najugroženijih granama gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa, predviđeno je i proširenje opsega garantnog fonda osiguranja izvoza pri HBOR-u uključivanjem i sektora turizma te gospodarskih subjekata koji posredno izvoze činjenicom da su dobavljači ili kooperanti izravnih izvoznika, kako bi što veći broj klijenata ugroženih posljedicama koronavirusa postao korisnikom garancija (polica osiguranja), a time i kredita poslovnih banaka i HBOR-a. HAMAG-BICRO uvodi moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020, a prolongirat će i otplatu/rok korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da su reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke su od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa.

Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.