NADA ZADNJA UMIRE

Vlada pozvala DORH da Haagu dostavi dokaze protiv Mladića

09.06.2011 u 20:02

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada pozvala je s današnje sjednice DORH da Haškom sudu dostavi dokaze protiv Ratka Mladića za kaznena djela ratnog zločina počinjena u Hrvatskoj, a premijerka Jadranka Kosor iščuđavala se nad onima koji zdvajaju hoće li parlamentarni izbori biti ove ili sljedeće godine

Kosor je, naime, podsjetila da su u proračunu za ovu godinu osigurana sredstva potrebna za izbore, kazavši da to nekako mnogi ne znaju i da apsolutno ništa ne znaju, a trebali bi poznavati proračun, pri čemu je opet lamentirala o tome da, osim od vladajuće većine, nije dobila podršku za zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Racionalizacija rashoda i izbori do kraja godine

Govoreći sve to u kontekstu danas na Vladi usvojenog zaključka o racionalizaciji rashoda u državnom proračunu za 2011. godinu, Kosor se pohvalila dodatnim uštedama u vrijednosti od 232,7 milijuna kuna na materijalnim te rashodima za zaposlene u prvih pet mjeseci ove godine. A to je tek prva faza, kazala je i dodala da u drugoj također slijede uštede te da i nadalje treba biti nastavljen trend racionalizacije.

Naime, Vlada je zadužila državnu upravu i ostale proračunske korisnike da do 15. lipnja provedu mjere racionalizacije rashoda koje će osigurati dodatne uštede u proračunu, a u koje će biti uključeni i socijalni partneri, objasnila je Kosor i dodala: ''Važno je nastaviti trend zahvaljujući kojem smo u prvih pet mjeseci ove godine smanjili državne rashode za 493,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine'.

Što se tiče Ratka Mladića, 's obzirom na činjenicu da je Mladić uhićen i izručen te činjenicu da se haška optužnica odnosi isključivo na djela počinjena u BiH, predlažem da Vlada pozove i potakne DORH da još jednom Međunarodnom kaznenom sudu pošalje sve dokaze temeljem kojih postoji osnovana sumnja da je Mladić počinio kaznena djela ratnog zločina na području RH', rekla je Kosor. Pritom je naglasila da je dovoljno podsjetiti se na strahote i masakr počinjen u Škabrnji te svih obitelji koje su na zadarskom području zauvijek zavijene u crno.

Međutim, valja podsjetiti da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz prije otprilike tjedan dana u Haagu izjavio da njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu protiv Mladića na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji.

Borba protiv sive ekonomije donijela 2,5 mlrd. kuna proračunu

Vezano uz današnju sjednicu u Banskim dvorima, treba reći da je Vlada usvojila s eurousklađeni Zakon o državnom uredu za reviziju te prihvatila Izvješće o radu Povjerenstva za suzbijanje sive ekonomije u 2010. godini, u kojemu se navodi da je otkriven i procesiran značajan broj nezakonitosti, ali u pojedinim slučajevima ima ih manje no prethodnih godina, a rješavanju su pridonijela poboljšana zakonska rješenja i oštrije mjere protiv prekršitelja u svim slučajevima nelegalnog rada.

'Obavljeno je 15.776 inspekcijskih nadzora i otkriveno 14.883 prekršaja. Također je otkriveno 2.064 ilegalnih radnika, od čega 683 stranca, a borbom protiv sive ekonomije ostvaren je pozitivan efekt na državni poračun od 2,5 milijarde kuna', pohvalio se državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović.

Vlada je također odluku kojom je preporučila da Hrvatske šume trgovačkim društvima čija je osnovna djelatnost drvoprerađivačka industrija, a koja su zadnjim danom prošle godine imale dospjelih obaveza prema Hrvatskim šumama, ponudi njihovo rješavanje: preuzimanjem imovine od dužnika koja može biti građevinsko zemljište, poslovni prostor i stan ili jednokratnim plaćanjem ukupnog dospjelog dugovanja uz umanjenje do 30 posto.

Vlada je iz proračunskih pričuva osigurala 400 tisuća kuna za smještaj 30-ero djece iz Japana, pogođenog u ožujku snažnim potresom te tsunamjem što je prouzročilo kvar i zračenje iz nuklearnog reaktora, kazala je Kosor, objasnivši da je riječ o djeci kojoj ćemo tijekom ljetnih mjeseci osigurati dane mira i odmora.