odluke sa sjednice

Vlada poslala zakon u Sabor: JMBG konačno odlazi u povijest

27.05.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga, njihova veća ažurnost te ubrzavanje postupka njihova osnivanja i obnove žele se postići izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada sa sjednice u petak uputila u Hrvatski sabor.

"Predloženim izmjenama i dopunama ovoga zakona ubrzat će se postupci, osnivanje i obnova zemljišnih knjiga. Povećat će se broj katastarskih čestica u bazi zemljišnoknjižnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predstavljajući predložene izmjene i dopune zakona.

Njima se omogućava digitaliziranje vođenja zbirke isprava kao i cijeli postupak vođenja zemljišnih knjiga, a uređuje se i da se prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnose isključivo digitalnim putem.

"Spajanjem sustava Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) sa sustavom e-spis i e-notar omogućit će se elektroničku dostavu svih sudskih odluka za provedbu, a razvojem digitalnog elaborata osigurava se podnošenje prijavnih listova za provedbu zemljišnih knjiga", istaknuo je još ministar.

Također, u postupcima osnivanja i obnove zemljišnih knjiga sudovi koji ne raspolažu dovoljnim brojem službenika moći će te poslove povjeriti i javnim bilježnicima.

Prestanak korištenja JMBG-a

Vlada je u saborsku proceduru uputila i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim se ukida korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

"Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB) ne postoji potreba", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem OIB-a, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

  • +14
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Suglasnost za europska sredstva namijenjena pomoćnicima u nastavi 

Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vlada je dala suglasnost za pokretanje postupka za dodjelu sredstava Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za poziv "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama - faza V", u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, u trajanju od 12 mjeseci.

Ministar Marin Piletić izvijestio je da su kroz taj program dosad ugovorena 192 projekta u ukupnom iznosu od 657 milijuna kuna.

"S obzirom na to da ugovori istječu do kraja kolovoza, čime bi se ugrozila provedba 52 projekta i osiguranje podrške za 4061 učenika, predlažemo da se donese odluka o V. fazi programa", rekao je.