merčep u toplicama

Vlada otkrila koliko je plaćeno liječenje ratnog zločinca

03.01.2019 u 17:33

Bionic
Reading

Troškovi bolničke medicinske rehabilitacije za pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa od lipnja 2012. godine do danas ukupno iznose 65.698,67 kuna, odgovorila je danas Vlada na zastupničko pitanje SDP-ovca Domagoja Hajdukovića koji je još u listopadu prošle godine postavio Vladi to pitanje.

Hajduković je naveo kako je javnost upoznata s činjenicom da ratni zločinac Tomislav Merčep dio svoje zatvorske kazne odslužuje u Krapinskim Toplicama, pa je molio da mu se dostavi točan iznos dosad utrošen na ovaj slučaj, kao i projekcija budućih troškova vezanih za njegovo odsluženje kazne u toplicama, piše Jutarnji list.

Još ranije je u studenom prošle godine Vlada odgovorila kako je ukupni trošak neposrednog nadzora od strane službenika pravosudne policije tijekom boravka Tomislava Merčepa na liječenju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice iznosio 1356 kuna, odgovarajući na isti upit, a sada su tome pridodani i troškovi liječenja, pa ispada da je ukupan trošak poreznih obveznika za čuvanje i liječenje Merčepa u toplicama iznosio preko 67.000 kuna.

Vlada je navela da sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Merčep ima pravo na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju.

Merčep je, prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, osim 2017. i 2018., upućen na bolničko liječenje i 2012., 2013. i 2016.

Podsjetimo, on je pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. 'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep i Borković u Otočcu Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša