IMPOZANTNA SUMA

Vlada otkrila koliko godišnje novca daje za rad vjeroučitelja u školama

11.01.2018 u 16:02

Bionic
Reading

Vlada je odgovarajući na zastupničko pitanje predsjednice GLAS-a Anke Mrak Taritaš objavila da je u tri godine (2014., 2015. i 2016.) za Vojni ordinarijat za duhovnu skrb, za dušobrižništvo katoličkih vjernika, zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u vlasništvu Katoličke i drugih crkava te za troškove više od tri tisuće vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama ukupno potrošeno 912 milijuna kuna javnog novca

Nakon što je, odgovarajući također na zastupničko pitanje Anke Mrak Taritaš, Vlada lani u prosincu objavila da su vjerske zajednice u tri godine (2014., 2015. i 2016.) iz državnog proračuna RH dobile ukupno 1,123 milijarde kuna, od čega je najviše dobila Katolička crkva (1,066 milijardi), predsjednica GLAS-a zatražila je dopunu podataka zbog toga što su, objasnila je, u prvom Vladinom odgovoru navedena samo sredstva koja se vjerskim zajednicama isplaćuju s pozicije Ministarstva financija.

Stoga je Vladi uputila iduća pitanja:

  • Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za dušobrižništvo katoličkih, a koliko za dušobrižništvo ostalih vjernika s pozicija Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova?
  • Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za održavanje sakralnih i drugih objekata u vlasništvu Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica koja su kulturno dobro s pozicija Ministarstva kulture?
  • Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za dušobrižništvo katoličkih, a koliko za dušobrižništvo ostalih vjernika u objektima socijalne skrbi s pozicija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku?
  • Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za dušobrižništvo katoličkih, a koliko za dušobrižništvo ostalih vjernika u zdravstvenim ustanovama s pozicija Ministarstva zdravstva?
  • Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za rad vjeroučitelja s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja?

U detaljnom odgovoru saborskoj zastupnici Vlada je u četvrtak objavila da je Ministarstvo obrane u razdoblju od 2014. do 2016. godine utrošilo 23,771 milijun kuna za duhovnu skrb za potrebe Vojnog ordinarijata u RH.

  • +12
Uređenje unutrašnjosti crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Ministarstvo unutarnjih poslova je za dušobrižništvo katoličkih vjernika prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske iz 2002. godine u razdoblju od 2014. do 2016. godine utrošilo 500 tisuća kuna godišnje - dakle ukupno 1,5 milijuna u tri godine.

Ministarstvo kulture je u istom razdoblju u okviru zaštite spomenika kulture utrošilo ukupno 139,388 milijuna kuna i to u iduće svrhe:

  • za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Katoličke crkve izdvojeno je ukupno 117,483 milijuna kuna
  • za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve izdvojeno je ukupno 20,274 milijuna
  • za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Reformatorske crkve izdvojeno je ukupno 1,494 milijuna
  • za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Židovske vjerske zajednice izdvojeno je ukupno 96.600 kuna
  • za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Baptističke crkve izdvojeno je ukupno 39.000 kuna.
  • +28
Srpsko narodno vijeće organiziralo prijem povodom proslave pravoslavnog Božića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u razdoblju od 2014. do 2016. godine uplatilo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji iznos od 2,59 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva uplatilo je ukupno 2,304 milijuna kuna.

Najviše novca potrošilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama - u tri godine ukupno 742,5 milijuna kuna.

'Ministarstvo znanosti i obrazovanja imalo je podatke o broju učitelja po pojedinim predmetima do travnja 2014. godine, kada je vođena vlastita evidencija o zaposlenicima, odnosno prije prelaska na Centralni obračun plaća. Tada su radna mjesta bila šifrirana te je tako postojala i posebna šifra za vjeroučitelje.

U 2014. godini bilo je ukupno 2577 vjeroučitelja u osnovnim školama, za koje je godišnje izdvajano 200,1 milijun kuna, te 585 vjeroučitelja u srednjim školama, za koje je izdvojeno 42,4 milijuna kuna, odnosno ukupno 242,5 milijuna kuna. Podaci za 2015. i 2016. godinu u ovom trenutku mogu se samo procijeniti na otprilike 250 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe kako je trenutno u izradi šifrarnik radnih mjesta koji je u završnoj fazi te će se moći koristiti za statističke prikaze o radnim mjestima', stoji u Vladinom odgovoru.

Na koncu, u odgovoru saborskoj zastupnici Anki Mrak Taritaš, Vlada napominje kako se na početku teksta već spomenutog odgovora iz prosinca 2017. iznos od 1,066 milijardi kuna, koji je isplaćen Katoličkoj crkvi za razdoblje od 2014. do 2016. godine, 'odnosi na sredstva isplaćena s pozicija Ministarstva financija i sredstva isplaćena za dušobrižništvo vjernika s pozicija Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku'.