SAMO NE SMIJE BITI PRAVOMOĆNO OSUĐEN?

Vlada omogućila Ferenčaku da uđe u nadzorni odbor

16.02.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o određivanju uvjeta za imenovanje članova nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava u kojima država ima udjele. Najvažniji uvjet je da osoba nije pravomoćno osuđena zbog štete počinjene trgovačkom društvu ili njegovim vjerovnicima, što otvara vrata nepravomoćno osuđenom HNS-ovcu Srećku Ferenčaku

Premijer Zoran Milanović nedavno se opekao jer je previdio imenovanje HNS-ovca Srećka Ferenčaka na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Janafa. Nakon burne reakcije javnosti zbog činjenice da je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora u aferi Nanbudo, odluka Radimira Čačića ubrzo je povučena.

Danas Vlada donosi odluku kojom uređuje uvjete za imenovanje članova nadzornih odbora, a njima ostavlja prostora da u nadzornim odborima budu nepravomoćno osuđene osobe. To znači da za Vladu ne postoje prepreke da se Srećko Ferenčak uskoro imenuje u neki od nadzornih odbora ili uprava, a isto tako, u slučaju da Čačić bude nepravomoćno osuđen za ubojstvo iz nehaja u Mađarskoj, to neće biti prepreka da nastavi raditi u Nadzornom odboru Centra za praćenje investicija čije je osnivanje danas izglasano.

Isto tako, prema toj odluci, u upravi ili nadzornom odboru može sjediti i bivši premijer Ivo Sanader koji nije ni nepravomoćno osuđen u postupcima koji se vode protiv njega.

'Ovo je osjetljiva tema, a radi se o velikom broju ljudi i kandidata. Vlasnik, a to je država, mora temeljem objektivnih, jasnih kriterija imati ljude koji znaju i u koje vlast ima povjerenja. To je proces u kojem uvijek ima politike, ali ne smije biti politikanstva, korupcije i sitnih dilova. Može se pogriješiti i donijeti kriva odluka i to je jedno od područja na kojem će nas javnost potpuno opravdano pratiti u stopu, možda katkad i stopu ispred nas samih. Dakle, ovo je dobro, samo treba provoditi', rekao je Milanović prilikom donošenja te odluke.

Odlukom se određuje da se Vladi mogu predlagati članovi NO-a i uprava pod sljedećim uvjetima: da kandidat ima završen stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij, da ima najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, da kao član trgovačkog društva, izvršni direktor ili član uprave ili NO-a nije pravomoćno osuđen na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima. Također, uvjet je da se kandidat ne bavi poslovima iz predmeta poslovanja društva, odnosno da se tim poslovima ne bavi pravna osoba čiji je on član, direktor ili član NO-a. Konačni uvjet je da osoba ne bude u sukobu interesa.