NASTAVAK PREGOVORA U SRIJEDU

Vlada odustala od smanjenja dodatka na radni staž

06.07.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Vlada i sindikati javnih službi korak su bliže dogovoru oko smanjenja prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora, ali za konačan sporazum treba ipak pričekati iduću srijedu, za kada je zakazana nova runda pregovora nakon što sindikati čuju glas članstva

Vlada je odustala od smanjenja dodatka na radni staž, a uštede će biti ostvarene promjenama u naknadama za prijevoz, koje se više neće moći isplaćivati na ruke, nego preko računa, da bi se izbjegle zloupotrebe.

Naime, pravo na prijevoz neće imati oni čije je radno mjesto udaljeno manje od dva kilometra od adrese stanovanja, a država će za javne službe troškove prijevoza pokrivati do 50 kilometara, umjesto dosadašnjih 100 kilometara.

Za one koji žive dalje od 50 kilometara, razliku će po pola plaćati poslodavac i radnik, a onima koji rade u više osnovnih škola, trošak prijevoza bit će isplaćivan isključivo temeljem putnog naloga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je i da se odgađa isplata prosvjednog dodatka od 2,4 posto do 1. siječnja 2013. godine, a sindikati bi konačno 'da' trebali reći i na ukidanje božićnica u ovoj i idućoj godini te regresa i jubilarnih nagrada u sljedećoj (bez 'jubilarke' ostali bi samo zaposleni koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža), dok bi dnevnice bile smanjene sa 170 na 150 kuna.

Racionalizacijama na prijevozu trebalo bi se uštedjeti još između 250 i 350 milijuna kuna, kazao je Mrsić te dodao da se zajedno s time postiže ušteda od ukupno dvije milijarde kuna do kraja iduće godine.

Dok se iza njihovih leđa opet događalo sad već očito tradicionalno sindikalno komešanje, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribič kazao je da je 'postignut zamjetan napredak koji valja pozdraviti', a predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić govorio da se neće ukidati uredbu iz 2003. godine o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje i stručne suradnike.

No, Matica hrvatskih sindikata svoj pristanak uvjetuje samo ako im se obeća da će im ta prava biti vraćena kad prođe kriza, na što je Mrsić kazao: 'Vlada ne može prihvatiti dugoročne obveze koje prelaze njezin mandat', a Ribič mu dobacio da Vlada svaki dan potpisuje razne slične aranžmane.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi u ime sindikata kazala je da su 'današnji pregovori rezultat kompromisa i da se nadaju da će uštede pridonijeti stabiliziranju situacije, oporavku i razvoju države'. Međutim, ipak najprije moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjim pregovorima, pa će se tek nakon toga vidjeti je li konačan dogovor i postignut.

Inače, nakon javnih službi, u četvrtak počinju pregovori Vlade sa sindikatima državnih službenika i namještenika.