banski dvori

Vlada dozvolila zapošljavanje 22 tisuće stranaca, a bolnicama dala 670 milijuna za plaćanje dugova

07.12.2017 u 08:38

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade još se jednom osvrnuo na presudu Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH. Poručio je kako Hrvatska poštuje presude suda, ali i da 'može i hoće' iznositi nezadovoljstvo pojedinim dijelovima presude. Plenkovića smeta povezivanje tadašnjeg političkog vrha Hrvatske sa zločinima počinjenim u susjednoj državi

Predsjednik Vlade je rekao kako mu nije jasno zašto su njegove izjave o presudi Haškog suda izazvale dileme, jer da Hrvatska kao odgovorna članica UN-a poštuje sudske presude. Plenković tvrdi da je oko toga Vlada bila jasna.

Premijer se osvrnuo i na svoj posjet Mostaru, rekao je kako je BiH prijateljska zemlja kojoj će Hrvatska i dalje pomagati na njenom putu prema članstvu u EU.

Vlada je donijela uredbu o visini minimalca, te je izmijenila Zakon o minimalnoj plaći. 'Idemo na povećanje minimalne plaće za pet posto', rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako će iznos minimalne plaće nakon povećanja iznositi 3.439 kuna (bruto). Rekao je kako je Vlada svjesna da je minimalna plaća i dalje niska, te da je cilj Vlade povećati udio minimalne plaće u prosječnoj na 50 posto (sa 42,9 posto koliko će iznositi nakon ovog povećanja).

Minimalna neto plaća nakon povećanja iznosit će 2.752 kune.

Zakon o minimalnoj plaći se izmijenio tako što je u njega ugrađena odredba kojom se precizira da se u minimalnu plaću ne mogu 'utrpati' i razni dodaci poput prekovremenog rada, već da će se prekovremeni rad morati plaćati povrh iznosa minimalca.

Vlada je donijela i kompenzacijske mjere za poslodavce kojima je smanjila doprinose na minimalne plaće.

  • +7
Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je nacrt konačnog prijedloga zakona o pružanju usluga u turizmu. Od bitnijih izmjena ministar je spomenuo smanjenje iznosa prekršajnih kazni, ali i uvođenje mogućnosti da inspektori ne izeknu kaznu odmah već da se turističkim djelatnicima pruži prilika da ih isprave prije kazne.

Vlada je prihvatila nacrt temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je u pregovorima sa sindikatima dogovorena osnovica za izračun plaća od 5.421 kuna, te da je dogovorena isplata regresa i božićnice, a povisuje se i naknada za putne troškove.

Vlada je donijela odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. godini. Vlada daje dozvolu za zapošljavanje 22 tisuće stranaca, te odobrenje da se produži još devet tisuća za strance koji su već ove godine radili u Hrvatskoj.

Najviše dozvola - 11 tisuća izdano je za strane radnike u graditeljstvu, te 4.660 za turističke strane djelatnike.                     

Vlada je donijela odluku o dodijeli 670 milijuna kuna bolnicama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala. 

Novac za sanaciju dijela ogromnog duga zdravstvenog sustava osiguran je rebalansom državnog proračuna.       

Vlada je odlučila i o izvješćima o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije (za 2014. i 2015.), HINA-e (za 2014. i 2015.), te izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2014. i 2015. godinu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako Vlada 'izvješća prima na znanje' i takva ih šalje u Sabor na raspravu. 

Ministrica znaosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako Vlada ne prihvaća izvješće o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u 2016. godini zbog toga što je Ustavni sud svojom odlukom jedan članak Etičkog kodeksa proglasio neostavnim.