300 MILIJUNA KUNA

Vlada odobrila reprogram duga HEP-u

09.06.2011 u 21:17

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenoj sjednici u četvrtak dala suglasnost HEP-u za reprogram duga kod Zagrebačke banke u iznosu do 300 milijuna kuna, ali i za novi dug u istom iznosu kod Privredne banke Zagreb

Prihvatila je Vlada i Izvješće o dostavljenim podacima o sklapanju i izvršavanju ugovora o javnoj nabavi, priopćeno je iz Vladinog ureda za odnose s javnošću, po običaju bez ključnih detalja iz kojih bi se moglo vidjeti o kakvim je ugovorima riječ.

Konkretniji su bili kada je riječ o tome da je prihvaćeno Poslovno izvješće za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2009. - Poslovi osiguranja izvoza u ime i za račun RH te Godišnje izvješće o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. godinu. Prema dostavljenom predmetnom Poslovnom izvješću, RH je u razdoblju od siječnja do prosinca 2009. godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 55,18 milijardi kuna, dok je uvoz istodobno dosegnuo vrijednost od 111,74 milijardi kuna. Izvoz roba izražen u kunama smanjio se za 20,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2008. godini, dok se uvoz izražen u kunama smanjio za 25,7 posto.

Iz Godišnjeg izvješća o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza za 2010. godinu proizlazi da je Povjerenstvo za osiguranje izvoza održalo ukupno 26 sjednica te je u istom razdoblju podržalo pokriće za nove izvozne poslove u vrijednosti od 964,9 milijuna kuna, od čega za izvoz robe široke potrošnje 839,75 milijuna kuna, za osiguranje izvoza kapitalnih dobara i usluga 114,64 milijuna kuna, a za osiguranje kredita ta pripremu izvoza 10,5 milijuna kuna. Kroz poslove osiguranja izvoza podržan je izvoz hrvatskih roba i usluga u 51 zemlju svijeta, a ukupni osigurani izvozni promet u 2010. godini iznosio je 2,14 milijardi kuna, što čini 3,3 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Dana je suglasnost na Zaključak Upravnog vijeća Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama od 30. svibnja 2011. godine, o sklapanju ugovora o kupoprodaji nekretnina na području posebne državne skrbi. Naime, po posebnom zahtjevu Ministarstva regionalnog razvoja pokrenut je postupak kupnje stanova na području posebne državne skrbi u gradovima i općinama gdje Ministarstvo nema dovoljno stambenih jedinica za stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava, a u cilju ispunjenja mjerila Revidiranog akcijskog plana za ubrzanu provedbu stambenog zbrinjavanja na i izvan područja posebne državne skrbi za izbjeglice bivše nositelje stanarskog prava koji se žele vratiti u Republiku Hrvatsku i to sredstvima navedenog Ministarstva.