akcija potaknuta potresom

Vlada odbila oporbenu interpelaciju o sustavu civilne zaštite

11.03.2021 u 10:55

Bionic
Reading

Vlada je u izvješću Hrvatskome saboru u cijelosti odbacila navode Interpelacije o njezinome radu u vezi s upravljanjem sustavom civilne zaštite, koju je podnijelo 28 oporbenih saborskih zastupnika

Oporba interpelacijom traži hitnu reformu sustava civilne zaštite da bi, kako navode, bio spreman čim prije odgovoriti na prirodne nepogode i katastrofe, smatrajući da Vlada nije uspjela usklađeno djelovati prilikom potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te u pandemiji covida-19.

Razloge odbijanja navoda iz interpelacije na sjednici Vlade u četvrtak iznio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Predlažemo Hrvatskome saboru odbijanje interpelacije podnesene od strane kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u cijelosti iz razloga jer ona ne sadržava utemeljene razloge za donošenje niti jednog od predloženih zaključaka", rekao je.

Vlada je, istaknuo je u obrazloženju, od samog trenutka događanja potresa brzim, stručnim i učinkovitim pristupom odgovorila na izazove radi kojih je proglašena katastrofa na područjima pogođenima potresom.

Interpelacija o sustavu civilne zaštite by Tportal.hr on Scribd

Također, naglasio je Božinović, Vlada kao i nadležna tijela državne uprave u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite pravovremeno su i valjano pripremile državu na posebne okolnosti uzrokovane pandemijom bolesti covid-19.

"Upravljanje sustavom pokazalo se promišljenim i potpuno usmjerenim ka očuvanju zdravlja stanovništva i prevenciji nekontroliranog širenja epidemije u Hrvatskoj", naglasio je Božinović.

Ustvrdio je i da je sustav civilne zaštite kontinuirano, "nakon dugogodišnjeg zanemarivanja napredovao tijekom zadnja dva mandata ove Vlade u materijalnom infrastrukturnom i stručnom pogledu".

  • +28
Sjednica Vlade 11.3. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Štoviše, ovo je prva vlada u čijem je radu ne samo izgrađena svijest o potrebi kontinuiranog i sustavnog unaprjeđenja sustava već se to potkrepljuje konkretnim pokazateljima u ovom izvješću", rekao je.

MUP, koji je nadležan za koordinaciju sustava civilne zaštite, sukladno aktualnom zakonodavnom  okviru, izradio je u prethodnom razdoblju nekoliko ključnih dokumenata koji su podloga za kvalitetno donošenja odluka odnosno procjena na kojima bi se trebao temeljiti daljnji rad i razvoj usmjeren prema smanjenju rizika od katastrofa, naveo je.

 "U konačnici, naučene lekcije, kako pojedinačne tako i za sustav u cjelini trebaju se i bit će iskorištene kako bi se ojačala otpornost naše zemlje za upravljanje i u svim budućim krizama, prijetnjama i ugrozama za zdravlje i sigurnost svih građana Hrvatske", zaključio je Božinović.

Vlada je na sjednici zaključkom ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva Moderne.

Temelj za donošenje zaključka je Sporazum o kupnji za proizvodnju, mogućnosti prioritetne nabave i opskrbu uspješnog cjepiva protiv bolesti covid-19 za države članice Europske unije, između tvrtke Moderna Switzerland GmbH i Europske komisije, kojim je dogovorena osnova za ugovorni okvir za kupnju 150 milijuna dodatnih, opcijskih doza cjepiva, objasnio je Beroš.

Financijska sredstva potrebna za provedbu ovoga zaključka osiguravaju se u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a za njegovu provedbu zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.