VATIKANSKI UGOVORI KAO SVETO PISMO

Vlada 'objasnila' zašto ne reže izdatke za Crkvu

16.02.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Nakon što je jučer na sjednici Vlade predstavljen prijedlog proračuna za 2012. godinu, na stranicama Vlade na Facebooku reagirali su gnjevni građani koji zahtijevaju da državni izdaci za Katoličku crkvu, u kontekstu opće proračunske štednje, također budu smanjeni

Naime, iako je Vlada u prijedlogu proračuna uspjela srezati rashode za 3,4 milijarde kuna, dio građana ostao je razočaran jer, premda su smanjeni izdaci za školstvo, zdravstvo i socijalnu politiku, proračunski izdaci od više stotina milijuna kuna

godišnje za Crkvu ostali su – netaknuti. Kad se gledaju apsolutne vrijednosti, prema prijedlogu proračuna za 2012. Crkva bi iz džepa poreznih obveznika (bili oni vjernici ili ne) trebala dobiti još više novca nego lani.

Nakon što su nezadovoljni građani 'zasuli' stranicu Vlade na Facebooku žaleći se na činjenicu da je Crkva, čiji djelatnici žive značajno bolje od hrvatskog prosjeka, u sveopćoj štednji prošla netaknuto, u Vladi su se ipak udostojili odgovoriti na žalbe građana.

'Pravna vrijednost međunarodnih ugovora nadilazi zakone svake države pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom. Obveze se moraju poštovati', stoji u odgovoru Vlade.

No ono što su u Vladi 'zaboravili' komentirati je činjenica da, iako ugovori između Republike Hrvatske i Svete Stolice zaista jesu međudržavni, to ih ne čini nedodirljivima niti uklesanima u kamenu.

Konkretno, članak 15/II Ugovora Svete Stolice i RH o gospodarskim pitanjima tako eksplicite navodi: 'Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.' Ne treba biti dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju da se uoči da su se prilike dramatično promijenile u odnosu na 1998. godinu, kada su ugovori s Vatikanom i potpisani.

Odvjetnica Jadranka Sloković, inače stručnjakinja za međunarodno pravo, uoči izbora je ovako prokomentirala sporne ugovore sa Svetom Stolicom: 'Članak 15. tog međunarodnog ugovora ne ostavlja nikakav izbor, nego obvezu pred Vladu da krene s revizijom i prilagođavanjem ugovora novim okolnostima jer se vrijeme promijenilo u odnosu na 1998. kada se ugovor potpisao.'

Dokad će se Vlada Zorana Milanovića praviti da su ugovori sa Svetom Stolicom ujedno i 'sveto pismo' koje nije podložno nikakvim promjenama, pitanje je na koje ćemo, prema svemu sudeći, još dugo čekati odgovor.