sjednice

Vlada o nabavi aviona i Češkoj vili na Visu, u Saboru na redu rodiljne naknade

07.02.2019 u 06:30

Bionic
Reading

Osim toga, na Vladi će odlučivati i o prijevremenim izbrima u Ličko - senjskoj županiji, te o o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2020. i 2021. godini, za prihvaćanje Pisma ponude i prihvaćanja HR-B-UBM za nabavu sustava bacača granata i taktičkih radio uređaja

Na dnevnom današnje sjednice Vlade je među ostalim prijedlog izvješća Vlade u vezi s interpelacijom o radu Vlade u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona koju je podnijelo 16 zastupnika u Hrvatskome saboru; Prijedlog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor.

Pred Vladom je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u 2020. i 2021. godini, za prihvaćanje Pisma ponude i prihvaćanja HR-B-UBM za nabavu sustava bacača granata i taktičkih radio uređaja; više prijedloga odluka u vezi s imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, među ostalim o izboru ponuditelja i prodaji Češke vile u Visu.         

  • +3
Češka vila Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hrvatski sabor planira raspraviti pet točaka, među njima i izmjene Pomorskog zakonika koje bi trebale ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu, smanjiti administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru. Izmjenama se uvodi jedinstveni centralizirani upisnik brodova u elektroničkom obliku i olakšava predaja zahtjeva za upis u taj upisnik.

Uz zahtjev više neće trebati prilagati rješenje o određivanju imena, izvadak iz sudskog registra i dr., dok za isprave na engleskom više neće trebati prijevod, osim u slučaju sumnje u vjerodostojnost. Hrvatska zastava učiniti će se atraktivnom za upis stranih plovnih objekata, a nacionalno pomorsko zakonodavstvo uskladiti s novim EU rješenjima i odredbama međunarodnih ugovora kojih je Hrvatska stranka.

Sabor će raspravljati i o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima Klub SDP-a traži da se kod jednoroditeljskih obitelji omogući prijenos prava na treću osobu, tj. baku ili djeda kako bi taj roditelj lakše uskladio posao i roditeljstvo.