ODBIJENA SRBOVA INICIJATIVA

Vlada neće spomendan na žrtve četničkih i komunističkih zločina

18.08.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Vlada RH uputila je s današnje sjednice Hrvatskom saboru mišljenje da ne podupire prijedlog dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, koji je podnio Danijel Srb, zastupnik HSP-a u Saboru, priopćeno je sa zatvorenoga dijela sjednice Vlade RH

Prijedlogom zakona o dopuni predlaže se da se kao spomendan u Hrvatskoj uvrsti i 27. srpnja-Dan sjećanja na žrtve četničkih i komunističkih zločina u Hrvatskoj, kao dan spomena na sve žrtve tih zločina, no Vlada nije poduprla taj prijedlog budući da je temeljni cilj prijedloga zakona već ostvaren Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj kojim se 23. kolovoza i u Hrvatskoj proglašava Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Vlada je dala suglasnost na Statut Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Hrvatske za 2011. odobreno je dva milijuna kuna Gradu Kninu za izgradnju crkve, a 600 tisuća kuna Udruzi građana općine Zagvozd "Biokovo" za financiranje izgradnje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja Općine Zagvozd. Općini Lovreć iz pričuve se pak odobrava milijun kuna za financiranje izgradnje školske športske dvorane, a Hrvatskom atletskom savezu pola milijuna za financijsku potporu organizaciji 61. atletskog mitinga IAF World Challenge Zagreb 2011., Memorijala Borisa Hanžekovića koji će se održati u Zagrebu u rujnu.

Također, Saboru je upućeno mišljenje o godišnjem izvještaju o poslovanju Financijske agencije za 2010. godinu, na koji Vlada nema primjedbi te se navedeni Izvještaj prihvaća.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama Tarife upravnih pristojbi iz Zakona o upravnim pristojbama. Naime, budući da se Uredba u tarifnim brojevima 105., 106., 107. i 108. koji uređuju upravne pristojbe iz područja tržišnog natjecanja i državnih potpora izravno poziva na članke Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakona o državnim potporama koji više nisu na snazi, bilo je potrebno izmijeniti Uredbu.

Zagrebačkoj županiji dana je suglasnost za zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu u iznosu od 9,996 milijuna kuna što će iskoristiti za financiranje investicija u školstvu, a Gradu Prelogu suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. od tri milijuna kuna za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, Gradu Novskoj za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. od 11 milijuna kuna za financiranje kapitalnih projekata, dok je Gradu Sisku dana suglasnost za zaduženje kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., pristupanjem dugu po kreditu trgovačkog društva Komunalac Sisak d.o.o. iz 2008., za koji je Grad Sisak dao jamstva sukladno tada važećim propisima. Ostatak duga po kreditu kojem se pristupa je 6,009 milijuna kuna, pa otplatom kredita pristupanjem dugu Sisak postaje vlasnikom zemljišta kupljenog kreditom.

Za financiranje izgradnje ceste "Močilo" dana je suglasnost Općini Križ za zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu, u iznosu od tri milijuna kuna.