NOVI POLANČECOVI KADROVI

Vlada nakon zabrane zaposlila 22 službenika

20.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U ministarstvu koje vodi potpredsjednik Vlade Damir Polančec nedavno je počelo raditi dvadeset i dvoje novih službenika. Iako je koncem srpnja Vlada donijela odluku o zabrani novog zapošljavanja u državnoj službi, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) ipak je nakon toga uspjelo dobiti odobrenje za popunjavanje 22 nova radna mjesta

Riječ je o radnim mjestima za koja je natječaj bio raspisan u veljači ove godine. U natječaju je bilo oglašeno čak 70 novih službeničkih pozicija. Nakon što je tada friška vlada premijerke Kosor koncem srpnja objavila da neće zapošljavati nove ljude u državnoj upravi dok se ne vidi postoji li među sadašnjim državnim službenicima višak kadrova te ima li mogućnosti da se potrebe za novim poslovima riješe transferom među tijelima javne uprave, MINGORP-ovi apetiti za širenjem službeničkog kadra malo su skresani, ali dijelom su ipak zadovoljeni.

VLADA ODOBRILA ZAPOŠLJAVANJE
Objašnjenje zašto je MINGORP-u dopušteno da primi nove službenika nakon što je Vlada bila donijela odluku o zabrani novog zapošljavanja u državnoj upravi, zašto i taj natječaj nije poništen, Novi list je potražio od glasnogovornika Ministarstva Tomislava Mazala. On je potvrdio da su dobili dozvolu od Vlade za zapošljavanje 22 službenika, dok su od preostalih 48 odustali zbog racionalizacije.

Tako je 17. kolovoza ove godine Polančecovo ministarstvo obustavilo natječaj za samo 48 od 70 radnih mjesta oglašenih u veljači. Za ostala 22 radna mjesta natječaj je proveden do kraja i novi službenici su nedavno počeli raditi, otkriva Novi list.

Da najveći dio novozaposlenih službenika u MINGORP-u nisu stručnjaci koje naša državna administracija mora imati jer tako traži Europska komisija, što je izgovor kojim Vlada i njezini dužnosnici u posljednje vrijeme pravdaju nova zapošljavanja u državnoj upravi, pokazuju podaci koja su nova radna mjesta otvorena i popunjena.

Trošak: dva milijuna kuna godišnje

To su tri administrativna tajnika/ce te čak 11 vježbenika/ca – dakle pozicije za koje se ne traži iskustvo ni specifična znanja, što je vidljivo i iz opisa ovih vježbeničkih radnih mjesta – 'obavlja manje složene poslove... izrađuje manje složena mišljenja'. Samo osam novih radnih mjesta je suradničkih ili savjetničkih, za koje je potrebno iskustvo.

Novi službenici Ministarstva gospodarstva raspodijeljeni su u više uprava – upravi za poticanje ulaganja i izvoza, upravi za malo gospodarstvo, upravi za energetiku, upravi za sustav javnih nabava, upravi za rudarstvo. Zanimljivo je da su četiri nova službenika, sva četiri vježbenika, zaposlena u upravi za međunarodnu suradnju u području rada i socijalne sigurnosti, koja je tražila nove zaposlenike i u natječaju što ga je MINGORP raspisao 7. listopada ove godine.

Riječ je o natječaju koji je na zahtjev premijerke prošlog tjedna poništen jer je njime, kako je kazala Kosor, prekršena Vladina odluka o zabrani novog zapošljavanja u državnoj upravi.

Plaće 22 nova službenika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva godišnje će porezne obveznike stajati između milijun i pol i dva milijuna kuna.