ČLANSTVO U NADZORNOM ODBORU

Vlada nagradila sindikalista Brodosplita

29.03.2012 u 20:06

Bionic
Reading

'Prema sindikatima, ništa se u ovoj državi ne bi radilo', zaključio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u srijedu navečer, a već u četvrtak ujutro jednog od istaknutih sindikalista Brodosplita imenovao je u Nadzorni odbor tvrtke

Rad splitskog škvera nadzirat će šef manjinskog sindikata, koji okuplja tek 10 do 15 posto članova, no koji se za razliku od većinskoga nije usprotivio prodaji tvrtke samoborskom DIV-u.

Povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić našao se na popisu šest novih članova škverskog NO-a koje je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala Vlada. Među ostalima su neki bivši radnici splitskog brodogradilišta, ali i bivši općinski državni odvjetnik u Splitu, danas odvjetnik Nediljko Ivančević.

Franićevo imenovanje izazvalo je poprilično čuđenje, pa i zlurade komentare u Splitu, poput onoga da je 'sada jasno zašto nije protiv prodaje DIV-u'. Njegov kolega sindikalist, predsjednik većinskog Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, nije želio komentirati slučaj.

Šegvić je, inače, prije tri godine upravo Franića pobijedio na izborima za člana NO-a u ime radnika - rezultat glasovanja na Radničkom vijeću bio je 10:3. Njegov mandat istječe za nekoliko mjeseci.


Sam Franić potvrdio nam je da su ga 'neki ljudi pitali želi li u Nadzorni odbor' te ne vjeruje da će njegov mandat trajati dulje od nekoliko mjeseci.

'Ovo je vjerojatno privremeni Nadzorni odbor, do stupanja novog vlasnika za mjesec ili dva', kazao nam je Franić.

'Nisam imenovan kao predstavnik radnika nego kao građansko lice, privatna osoba koja ima dva završena fakulteta i koja je cijeli svoj radni vijek provela u škveru. U ovakvim kriznim i kaotičnim vremenima to je velika odgovornost', kaže Franić.

Priznaje da nije nesklon tvrtki DIV kao novom većinskom vlasniku, jer je alternativa tome bila stečaj brodogradilišta.

'Vlada je odlučila da se škveru daje milijardu i pol kuna iz proračuna, a to je dovoljno za pet godina čak i da se ništa ne radi. A ako se bira između takve privatizacije i stečaja, što biste vi izabrali? Moj cilj je opstanak Brodosplita', zaključio je Franić.