HEP SMIJE PRODAVATI STRUJU ALUMINIJU

Vlada legalizirala Mravkove i Polančecove grijehe

13.01.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Vlada je promijenila Zakon o tržištu električne energije prema kojem HEP sada može direktno mostarskom Aluminiju prodavati struju po povoljnijim uvjetima, dok je do sada to radio protuzakonito preko šibenskog TLM-a

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da će se izmjenama Zakona o tržištu električne energije 'stvoriti pravne pretpostavke da opskrbljivači strujom trguju za potrebe inozemnih kupca po uvjetima po kojima se prodaje domaćim kupcima'. Odnosno - HEP sada može legalno prodavati povoljniju struju mostarskom Aluminiju.

Sadašnji zakon definira uvjete poslovanja na tržištu struje za potrošače u Hrvatskoj. Novim zakonom stvaraju se pretpostavke da HEP pod nadzorom Here trguje sa strancima pod istim uvjetima kao s domaćim kupcima, ali samo u slučaju da se radi o proizvođačima sirovine koja je strateška za Hrvatsku.

'Jedini opskrbljivač je HEP, on će moći stupiti u poslovne odnose s Aluminijem koji će moći nastaviti isporuku strateške sirovine šibenskom TLM-u', kaže Popijač i dodaje da time čuvaju 800 radnih mjesta u Šibeniku i još 1.500 kooperanata.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da se nada da je šibenski gradonačelnik ovime zadovoljan: 'Dobro je, bit će struje. Šibenski gradonačelnik je rekao da će biti zadovoljan kada se riješi ovaj problem te je najavio da će biti prvi na barikadama i svojim kolegama u Saboru poručiti da Zakon podupru.'

Podsjetimo, Uskok tereti Damira Polančeca, Ivana Mravaka i Ivana Koštana, bivšeg predsjednika uprave šibenskog TLM-a, da su udružili su se u kriminalnu organizaciju te državu i HEP oštetili za 600 milijuna kuna.

Istražitelji su utvrdili da je kriminalni poduhvat započeo 2007. privatizacijom TLM-a kada je posrnulu šibensku tvornicu za kunu kupio hrvatski konzorcij koji čine tvrtke Dalekovod, Zagrebmontaža, Aluflex pack, Konstruktor i Feal.

Mravak je konzorciju oprostio 99 posto dugovanja, a država je novim vlasnicima otpisala 82 posto svih dugova TLM-a. Nakon toga je s TLM-om sklopio ugovor o prodaji struje kojim se obvezao da će sljedeće četiri godine osiguravati 100 MW po povlaštenoj cijeni vezanoj uz cijenu aluminija na londonskoj burzi.

No, sva trojica osumnjičenih znala su da TLM može iskoristi samo desetak MW, a da sva ostala struja zapravo odlazi u mostarski Aluminij i da HEP svjesno proizvodi gubitke financirajući proizvodnju u drugoj državi