PRECIZIRANJE POREZNE TAJNE

Vlada kreće u izmjene Općeg poreznog zakona

10.02.2015 u 21:02

Bionic
Reading

Vlada će na sjednici u srijedu raspravljati o prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona (OPZ) te potporama za male poduzetnike

Prema prijedlogu Ministarstva financija, proširuje se i precizira definicija porezne tajne tako da se u nju uključuju podaci koji se razmjenjuju, ne samo temeljem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nego i putem drugih međunarodnih ugovora i razmjena.

Predlaže se i uvođenje dužnosti banaka da na poseban zahtjev Ministarstvu financija, dostave podatke o prometu svih kunskih i deviznih računa određenih osoba (pravnih osoba, fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost obrta i slobodnih zanimanja i građana), osim podataka o prometu tekućih računa i štednih uloga, i u drugim rokovima, osim onih koji su već propisani OPZ-om.

Uvode se i novine glede prava poreznih obveznika na ispravak porezne prijave. Prema prijedlogu, kada se u poreznom postupku utvrde nepravilnosti kod poreznog obveznika ili većeg broja poreznih obveznika, njih bi porezno tijelo pozvalo da u određenom roku isprave poreznu prijavu, radi dobrovoljnog ispunjenja poreznih obveza. Ako porezni obveznik ne bi u ostavljenom roku ispravio prijavu, pokrenuo bi se postupak poreznog nadzora.

Ministarstvo financija također predlaže da porezno tijelo i obveznik mogu radi namirenja dospjelog poreznog duga sklopiti upravni ugovor. On bi se odnosio na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično i sklapao na rok ne dulji od dvije godine.

Pred Vladom su i odluke o odluka prihvaćanju kreditnog programa "Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije kao i "Programa poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva".

Cilj programa 'Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo' je odobravanje mikro kredita novim trgovačkim društvima, obrtima te subjektima malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca. Krediti su namijenjeni za ulaganja u osnovna i obrtna sredtsva pri čemu je udio u ukupnom iznosu kredita za osnovna sredstva najmanje 60, a za obrtna najmanje 40 posto.

Najniži iznos kredita je 10 tisuća, a najviši 120 tisuća kuna

Programom poticanja ulaganja u vlasnički kapital inovativnih subjekata malog gospodarstva, predviđeno je odobravanje dodatnih sredstava u obliku bespovratne potpore poduzetnicima čiji su potencijal prepoznali privatni ulagači.

Korisnici su poduzetnici u ranoj fazi razvoja poslovanja koji će sredstva iskoristiti za daljnji razvoj i/ili komercijalizaciju inovativnog proizvoda ili usluge.

Najniži iznos pojedinačne potpore je 50 tisuća, a najviši 200 tisuća kuna.