HSS PROZIVA MILANOVIĆA I ČAČIĆA

'Vlada je više štete nanijela građanima, nego krizi'

18.04.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg, osvrćući se na Vladinih 100 dana, istaknuo kako su svi dosadašnji potezi 'Milanović-Čačićeve Vlade' manje naštetili krizi, a više štete su nanijeli socijalnom standardu i socijalnoj sigurnosti građana

'Zastrašujuća je socijalna neosjetljivost vladajućih struktura prema poskupljenjima, ovrhama i siromaštvu naroda. Kako bi ostvarili svoja temeljna socijalna prava koja su u Europskoj uniji zajamčena, recimo, kao što je plaća za rad, ljudi su, nažalost, često prisiljeni izlaziti na ulice i tamo ih tražiti', istaknuo je Branko Hrg na konferenciji za novinare održanoj u središnjici HSS-a u Zagrebu.

Ocijenio je kako 'očito ova Vlada zna puniti državni proračun samo bezobzirnim guranjem ruke u već ionako prazne džepove hrvatskih građana'.

'Draga Vlado, vaš je zadatak da za građane stvarate bolje uvjete života, tu ste obavezu preuzeli, a ne da iznosite negativne statističke podatke. Niste valjda ured za statistiku', poručio je Hrg.

Rekao je da HSS, kao što su i najavili, konsolidira svoje redove, ekipiraju se timovi stručnjaka i stranka je već danas spremna reagirati na sva zbivanja u društvu. 'Spremni smo komentirati svaku temu, ali i ponuditi rješenja', rekao je predsjednik HSS-a.

Govoreći o ekonomskoj politici Vlade, predsjednik Stručnog vijeća HSS-a Damir Novotny ustvrdio je kako je 'nedavna izjava premijera Milanovića da će se Vlada boriti za održavanje postojećeg socijalnog modela ukazala na činjenicu da Vlada vrlo vjerojatno ne namjerava napraviti one potrebne reforme koje bi vodile prema oporavku hrvatskog gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta kao prioritetnom političkom cilju'.

'Nema važnijeg cilja za Vladu od stvaranja novih radnih mjesta, a nova radna mjesta mogu doći isključivo kroz nove cikluse investiranja privatnoga sektora', poručio je Novotny te ocijenio da 'investicije u javni sektor koje je Vlada najavila ne samo da neće donijeti nova radna mjesta već mogu samo povećati razinu javnoga duga, koji je ionako već prilično visok'.

Ustvrdio je i da je takva visoka stopa nezaposlenosti koja prelazi već 20 posto radno aktivnog stanovništva nepodnošljiva i to nas vodi u krug neuspješnih članica EU-a.

'Zalažem se za duboke reforme promjene u vladinim politikama koje bi nas vodile u krug zemalja poput Slovačke, Češke i Poljske koje su vrlo uspješno svoje gospodarstvo prilagodile krizi, osigurale ekonomski rast u narednim godinama i vrlo solidne stope zapošljavanja', rekao je Novotny.

Na 'temu Bleiburga' osvrnuo se predsjednik Političkog povjerenstva HSS-a Miroslav Rožić ustvrdivši kako je 'uvođenje teme Bleiburga u javnost podmukli i prezira vrijedan spin za skretanje pažnje s Dalmacijavina, Jadran kamena, OKI-ja, Siska, i sličnih egzistencijalnih i pravih problema'.

'HSS se protivi ovom ukidanju političkog pokroviteljstva Sabora i to ne samo iz razloga što je to mjesto stradanja hrvatskog naroda, već i zato što je veliki dio domobranskog korpusa koji je tamo masakriran pripadao članstvu HSS-a', istaknuo je Rožić.

Ocijenio je kako se 'žrtve totalitarnog komunističkog terora nad Hrvatima 1945. obilježavaju u Bleiburgu zato jer je to do nastanka države Hrvatske bilo jedino stratište Hrvata izvan granica Jugoslavije'.

'Što se nas tiče taj pijetet žrtvama trebao bi se odavati i u Kočevskom rogu i u Maceljskoj šumi i u Barbarinom rovu i na Jazovki i na još mnogim drugim brojnim mjestima diljem Hrvatske gdje su ti zločini izvršeni', zaključio je Miroslav Rožić.

Hrg kritizira Vladu