KORACI U PROCEDURI

Vlada je ostala bez ministrice i potpredsjednice. Što dalje?

15.05.2018 u 15:30

Bionic
Reading

Ostavkom Martine Dalić Vlada je ostala bez jedne ministrice, ali i potpredsjednice Vlade. Ako je vjerovati nekim procjenama vladajućih, ime novog ministra mogli bismo imati već sljedeći tjedan, a onda on mora dobiti i potvrdu u Saboru

Dok se još spekulira o tome tko bi mogao naslijediti Martinu Dalić, daljnji, barem formalni koraci poprilično su jasni.

Nakon odlaska Dalić premijer Plenković morat će od Sabora zatražiti podršku za novog ministra. Ukoliko će se držati nekih neslužbenih najava, to bi se moglo dogoditi već sljedeći tjedan. Može se očekivati da će Plenković ime novog ministra prvo otkriti u javnom obraćanju, a onda i poslati prijedlog u Sabor.

Prema saborskom Poslovniku, ukoliko se naknadno imenuje neki novi ministar, rasprava se o tome odvija samo na radnim tijelima nadležnim za resor iz kojeg dolazi novi ministar, u ovom slučaju Odbor za gospodarstvo, dok se na plenarnoj sjednici ne provodi rasprava, već se samo glasa. Uobičajeno je to da nove ministre na sjednicama odbora predstavi premijer, nakon čega im članovi odbora, ali i drugi zastupnici, mogu postavljati pitanja.

Za izbor na plenarnoj sjednici novi ministar treba skupiti 76 ruku.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

No pitanje koje se pojavilo jučer je i hoće li ovaj put doći do spajanja ministarstava. Naime, spekulira se da bi se energetika mogla izdvojiti iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i prebaciti u Ministarstvo gospodarstva u slučaju da se premijer Andrej Plenković odluči za Tomislava Ćorića kao novog ministra gospodarstva. U tom slučaju zaštita okoliša ostala bi samostalan resor, iako se govori i o verziji u kojoj bi zaštita okoliša bila stavljena u Ministarstvo graditeljstva.

Takvo bi spajanje ministarstava pretpostavljalo izmjenu samih njihovih imena, ali i djelokruga. U tom slučaju Vlada bi u Sabor morala prvo poslati izmjene Zakona o djelokrugu ministarstava, a tek onda tražiti podršku za novog ministra gospodarstva, ali i eventualno za neke druge, ukoliko bi na mjesto Dalić uskočio netko iz sadašnje postave Vlade.