JOSIPOVIĆ ZA RTS

'Vlada Jadranke Kosor je i moja vlada'

20.07.2010 u 07:41

Bionic
Reading

Posjet Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović okončao je jednosatnim intervjuom za Radioteleviziju Srbije, u kojemu je, između ostalog, ustvrdio da su po pitanju povlačenja tužbe protiv Srbije premijerka Jadranka Kosor i on 'uz različit celofan, ipak na istim pozicijama' te da je 'vlada Jadranke Kosor i njegova vlada'

Govoreći o odnosima među zemljama u regiji, Josipović je rekao: 'Mislim da je liderstvo pogrešan pristup i da danas sve više treba govoriti o partnerstvu. Naše države su neovisne, imaju svoje politike i vrlo je teško zamislivo da bi jedna drugoj kao lider diktirale ovaj ili onaj način ponašanja. Partnerstvo, ne liderstvo, a da treba uključiti sve, treba. Nismo mi ništa lošiji ni od Finaca, ni od Nijemaca, ni od Norvežana, potrebno je probuditi ono najbolje kako bismo bili u istoj ravnini s drugima', kaže Josipović.

O paroli 'Srbe na vrbe' istaknutoj u Splitu uoči Davis cup susreta Hrvatske i Srbije i lošoj atmosferi koja je time izazvana, Josipović je rekao da država to mora spriječiti i sankcionirati govor mržnje, koji 'srećom nema široke odjeke'.

Upitan o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Josipović je ponovio da je sudbina te zemlje prije svega u rukama njezinih triju konstitutivnih naroda, upozorivši da ne postoji rješenje koje se može nametnuti.

'Ako ne bude dobre volje i suradnje između triju naroda u BiH, sva naša dobra volja - ja je osjećam i kod predsjednika Tadića, u Hrvatskoj ona apsolutno postoji - neće pomoći', istaknuo je.

U opuštenijem dijelu emisije Josipović je odgovarao i na pitanja poput onog stiže li se baviti komponiranjem. 'Dao sam jedno lažno predizborno obećanje da ću napisati jednu operu, ali sam podcijenio predsjednički dnevni red, radni dan mi traje predugo i u njemu nema mjesta za druge aktivnosti, pa ni za komponiranje.'

Nagađanja o mogućoj regionalnoj nogometnoj ligi gleda kao načelno moguća, ali rješavanje ostavlja nogometnim savezima Srbije i Hrvatske koji znaju kakve su im sportske mogućnosti i kakva je publika.