kadroviranje

Vlada imenovala novo Upravno vijeće u KB Dubrava, na čelu mu je Silvio Bašić: Kaže da nema 'skidanja glava' i najavljuje da cijela bolnica postaje Covid

29.10.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Završena je zdravstvena inspekcija u Kliničkoj bolnici Dubrava - smijenjeno je Upravno vijeće. Kako je potvrđeno HRT-u, novi predsjednik Upravnog vijeća je Silvio Bašić, istaknuti stručnjak i pročelnik Zavoda za neurologiju, a prije mjesec dana imenovan je i državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva

Razriješena je dosadašnja predsjednica Grozdana Perić te članice Upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava Veronika Laušin i dr. sc. Irena Jukić. Novim članovima imenovani su Jasminka Hlupić i Vedran Kranjčević, javlja HRT.

'Moj prvi potez je odavno počeo, kad sam došao u bolnicu u 2008. godine. Trudio sam se podići kvalitetu pružanja usluge našim bolesnicima kao i velika većina zdravstvenih djelatnika', rekao je za Dnevnik HTV-a novi predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić.

Na pitanje hoće li smijeniti ravnatelja bolnice rekao je da zadatak novog UV nije da smijenjuje. 'Nije zadatak da skidamo glave nego da omogućimo djelatnicima perjanice hrvatskog zdravstva, a to je KB Dubrava, da i dalje maksimalno profesionalno pružaju adekvatnu skrb našim bolesnicima. Ako bude potrebe poduzet ćemo sve potrebne mjere', rekao je Bašić.

'Nisu bitne formalne odluke nego da o tome vodimo računa i o bolnici i o bolesnicima koji nisu bolesni od Covida', dodao je.

Rekao je da liječnika, a posebno medicinskih sestara nedostaje u cijeloj zemlji, pa tako i kod njih kao i u drugim bolnicama. 'Pokušavamo napraviti najviše što možemo. U procesu je pojačanje kadrova, dolaze i sestre i liječnici', rekao je.

Dodao je da cijela KB Dubrava postaje Covid bolnica. 'To će biti on onog trenutka kada kapaciteti za Covid-bolesnika budu premali, rekao je.

Onima koji smatraju da koronavirus nije opasan rekao je kako ih moli da dođu volontirati u KB Dubrava i uvjere se iz prve ruke.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak da je Vlada imenovala novo Upravno vijeće KB-a Dubrava nakon što je zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u toj bolnici te će novo Upravno vijeće odlučiti o eventualnoj smjeni ravnatelja bolnice Srećka Marušića. - Manji su propusti utvrđeni u pružanju zdravstvene zaštite, ali je utvrđena i neodgovarajuća razina komunikacije između uprave bolnice i koordinatora za bolničko liječenje oboljelih od COVID-a, izvijestio je Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ministarstvo zdravstva poslalo je prije tri dana inspekciju u KB Dubrava nakon što je liječnica iz te bolnice u pismu progovorila o situaciji u primarnom respiracijskom intenzivističkom centru. Na temelju nalaza inspekcije Vlada je odlučila smijeniti dosadašnje članove Upravnog vijeća, a novi članovi odlučivat će o sudbini ravnatelja KB-a Dubrava Srećka Marušića koji i dalje upravlja bolnicom.

  • +22
Jedan dan u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

'Novo Upravno vijeće sastat će se što je prije moguće i donijeti pravorijek, a ja kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana ako to ne učini Upravno vijeće', rekao je Beroš.

Ministar Beroš je rekao kako se broj zaraženih u svijetu približava 44 milijuna, a da je preminulih gotovo milijun i dvjesto tisuća. 'Na 248. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 2776 novozaraženih, a broj aktivnih slučajeva je 14 031. Na bolničkom se liječenju nalazi 980 bolesnika i njihov broj i dalje raste', rekao je ministar zdravstva i dodao kako je na jučerašnji dan među zdravstvenim radnicima zabilježeno 935 aktivnih te 914 slučajeva samoizolacije. Beroš je istaknuo kako je 1111 ozdravljenih zdravstvenih djelatnika.