AFERA U MAKEDONIJI

Vlada i oporba zaratili zbog - marihuane

28.07.2010 u 12:09

Bionic
Reading

Neobičan slučaj braće Ilievski iz Bitole, farmera privedenih pod optužbom za posjedovanje i uzgoj marihuane, pretvorio se u prvorazredno političko pitanje u Makedoniji, oko kojega su zaratili vladajući VMRO-DPMNE i oporbeni SDSM. Sve se to događa u tjednu kad je Makedonija od Europske unije dobila vrlo niske ocjene u području pravosuđa, upravo zbog političkog pritiska na sudstvo

Mljekar Duško Ilievski te njegov brat i otac privedeni su prošlog tjedna pod optužbom da su na njihovom imanju pronađene 203 stabljike marihuane. Privođenje je, kako pišu makedonski mediji, obavljeno bez vještačenja zaplijenjenih stabljika, pa se Ilievski branio da uopće nije u pitanju marihuana, nego pitoma konoplja koja raste posvuda oko njegovog imanja. Vještačenje je obavljeno tek naknadno i policija je nekoliko dana nakon toga objavila da je u pitanju biljka Cannabis sativa namijenjena preprodaji. Odvjetnici Ilievskog ne vjeruju toj prosudbi, pa traže neovisnu analizu.

Slučaj je već i prije vještačenja imao političku pozadinu jer je Ilievski bio jedan od vođa prosvjeda protiv švedske mljekarske kompanije Swedmilk, koja je 2007. uz obilatu potporu premijera Nikole Gruevskog i vladajućeg VMRO-DPMNE-a ušla u Makedoniju otkupljujući cjelokupnu proizvodnju malih obiteljskih gospodarstava. Nakon velikih obećanja, kooperanti su uložili velik novčani iznos u modernizaciju farmi, a Swedmilk im je to 'vratio' odlaskom u stečaj nakon nepune dvije godine poslovanja, uz gubitak od 36 milijuna eura i dug kooperantima veći od četiri milijuna eura. Ilievski je predvodio najekstremniju skupinu prosvjednika koja je pred makedonskim parlamentom izlijevala hektolitre mlijeka na ulicu.

Mnogi su stoga protumačili njegovo uhićenje kao čistu osvetu za njegove 'protuvladine aktivnosti', a neki mediji čak idu toliko daleko da tvrde da je Ilievskom plantažu marihuane (ili konoplje) podmetnuo upravo Swedmilk, tj. vlada. Poneki politički bod došli su prikupiti i oporbeni socijaldemokrati, čiji se čelnik i bivši predsjednik Makedonije, Branko Crvenkovski, odmah stvorio u Bitoli prosvjedujući protiv politiziranja pravosuđa.

U novom nastavku sage, Ilievski napada i policiju govoreći da je u pritvoru fizički zlostavljan i udaran stolicom, što iz MUP-a demantiraju tvrdeći da u pritvorskom zapisniku ne postoji prijava ozljede. Mljekar tvrdi da nije znao proceduru.

Tužiteljstvo tvrdi da je slučaj jasan i da se tolika količina marihuane ne pronalazi slučajno. VMRO optužuje oporbu da vrši pritisak na medije i da staje iza kriminalaca, SDSM uzvraća da je sve skupa montirani proces. Ilievski, u međuvremenu, ostaje u pritvoru.