NEPRIHVATLJIVO PONAŠANJE

Vlada HDZ-a i HNS-a na udaru europskih liberala jer odbija osuditi veličanje fašizma

08.11.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada RH prošlog tjedna odbila prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, a koji je podržao i HNS, Savez liberala i demokrata za Europu (ALDE), čiji je član upravo i HNS, kritizirao je potez Vlade navodeći kako se radi o neprihvatljivom ponašanju

Sredinom rujna IDS je predložio izmjene Kaznenog zakona kojima bi se odredila zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola, što uključuje ustaški pozdrav 'za dom spremni', a HNS, koji je dio vladajuće koalicije, podržao je taj prijedlog.

HNS je nakon prijedloga IDS-a priopćio kako će podržati svaku inicijativu kojom bi se zabranilo korištenje fašističkih simbola, kao i ustaškog pozdrava 'za dom spremni', dodajući kako smatra da o visini kazne svoje stajalište trebaju iznijeti pravni stručnjaci.

'Ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečen stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju', poručio je tom prilikom HNS.

No Vlada RH, koju čine i ministri iz HNS-a, prošlog tjedna odbila je zakon koji se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je tada kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjeća i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

>>> Nakon četiri godine napokon zaključeno: Naziv Ulice 10. travnja je neustavan!

>>> Zatvor za fašističke simbole: Za neke IDS-ov prijedlog restriktivan, drugi će ga podržati

>>> Provjerili smo kako je kažnjavanje fašističkih simbola riješeno u Europi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da je Vijeće već dosta poodmaklo u svom radu te da je prvi njihov cjeloviti dokument, 'koji se općenito odnosi na naš stav prema totalitarnim sustavima i kulturi sjećanja, poprilično usuglašen među članovima Vijeća'.

'Što se tiče preporuka za zakonsko reguliranje, Vijeće je za sada izradilo izvanredan dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Europe i kada ti dokumenti budu zreli, Vlada će razmotriti zakonsko reguliranje tih pitanja', kazao je Plenković.

  • +4
HOS-ovci održali konferenciju vezano uz spomen-ploču u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Stoga je Savez liberala i demokrata za Europu, koji čine treću najveću grupaciju u Europskom parlamentu, a čiji je član i HNS, reagirao na društvenim mrežama priopćivši kako je 'neprihvatljivo to da Vlada RH odbija jasno kazniti korištenje fašističkih i nacističkih simbola Drugog svjetskog rata'.

'Hrvatska je tako među rijetkim europskim zemljama u kojima se isticanje simbola zločinačkih režima i propagiranje ustaštva zakonski ne kažnjava, već tolerira. Sudeći prema izjavi europskih liberala, Vlada je za naklonost radikalne desnice spremna licitirati vrijednostima slobodne, antifašističke i demokratske Europe', kažu u IDS-u, koji je također član ALDE-a.

Zakonske odredbe kojima se sprečava veličanje i propagiranje zločinačkih režima na snazi su u većini europskih zemalja koje imaju slično povijesno naslijeđe, primjerice Njemačka i Italija, pa se u Njemačkoj za isticanje nacističkih simbola može dobiti do tri godine zatvora. U Mađarskoj je od 2013. na snazi zabrana javne uporabe simbola totalitarne moći, a u Češkoj je pak od 2009. godine strogo zabranjen nacistički pozdrav - ako se dokaže da je osoba imala namjeru promicanja ekstremističke ideologije, kazne su i do pet godina zatvora.