UGOVOR O POTPORI

Vlada financira izgradnju Hrvatske kuće u Subotici s 1,3 milijuna kuna

15.10.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Vlada RH obavezala se ugovorom da će s 1,3 milijuna kuna iz državnog proračuna financirati izgradnju Hrvatske kuće u Subotici koja će biti središte za tri ključne institucije u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i novinsko-izdavačku ustanovu „Hrvatska riječ“.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade RH Zvonko Milas potpisao je u četvrtak s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasnom Vojnić Ugovor o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici kao i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Za projekt »Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji« izdvojeno je još 200.000 kuna.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, koji je nazočio potpisivanju ugovora, rekao je da je „kroz podršku ovome ali i drugim projektima vidljivo da Hrvatska stoji uz sunarodnjake“, kao da je to poruka i Srbiji za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.

„Nama je zapravo stalo da hrvatska zajednica uživa sva ona prava koja ostvaruje srpska u Hrvatskoj, temeljem sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2004“, izjavio je ministar.

On je u otvorena pitanja njihova statusa ali i odnosa sa Srbijom naveo zastupljenost u državnim i predstavničkim tijelima koje ta država prema hrvatskoj manjini još nije ispunila, kao i problem nestalih.

„Naša zajednička prošlost je bila traumatična i tragična, i ne smije se ponoviti. Moramo graditi bolju budućnost za našu mladež, jer mir i stabilnost nemaju alternativu. Zato mislim da je opredjeljenje Srbije za EU pravi put, i mi ćemo joj dati potporu“, rekao je među ostalim Gordan Grlić Radman.

Državni tajnik Zvonko Milas je poslije potpisivanje ugovora rekao da time Vlada Hrvatske demonstrira da joj je stalo da Hrvati u Srbiji očuvaju identitet i sve njegove elemente, prije svega jezik i kulturu.

Predsjednica HNV je navela da je ovo veliki dan za HNV i hrvatsku zajednicu jer su osigurana sredstva za izgradnju objekta koji će biti sjedište njihove tri najvažnije institucije.

„Novac za kadrovsko snaženje, koji je također donirala Hrvatska, pomoći nam otvaranje još dva područna ureda HNV-a, u Petrovaradinu i Beogradu, gdje odnedavno imamo nove prostore“, istaknula je među ostalim Jasna Vojnić.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.