OD 60 DO 80 POSTO GODIŠNJE PLAĆE

Vlada dozvolila ogromnu 13. plaću za direktore državnih tvrtki

19.04.2012 u 17:42

Bionic
Reading

Predsjednici i članovi uprava državnih poduzeća više neće imati prava na ogromne otpremnine, već će, prema Vladinoj odluci, za svoj rad dobivati više nego pristojnu plaću i stimulativnu nagradu ovisno o poslovanju tvrtke

Plaće članova uprava uređene su istim pravilima kao plaće državnih dužnosnika koje ne prelaze 3,2 prosječne hrvatske plaće, odnosno oko 17.000 kuna mjesečno. Prema Vladinoj odluci, njihove plaće bit će veće ovisno o njihovom poslovanju i veličini tvrtke.

'Ovom odlukom ističe se uloga Nadzornih odbora koji će odlučivati o stimulativnim nagradama koje mogu biti dodijeljene samo članovima uprave čija tvrtka posluje s dobitkom ili čija je tvrtka smanjila gubitke. Maksimalna isplata stimulacije bit će manja od visokih otpremnina, a kriteriji će biti mjerljivi', najavio je šef Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović. Nagrade se smiju isplaćivati tek nakon financijskog izvješća za prethodnu godinu.

Za potrebe nagrađivanja, Vlada je podijelila društva na mala (do 200 zaposlenih), srednja (do 3.000 zaposlenih) i velika (više od 3.001 zaposlenog). Mala poduzeća tako mogu imati dobit od 2 do 10 milijuna, srednja poduzeća od 10 do 100 milijuna, a velika više od 100 milijuna kuna.

Ako uspiju namaknuti dobit, članovi i predsjednici uprava imaju šanse za 13. plaću, odnosno stimulaciju, koja bi iznosila 60 posto godišnje bruto plaće za male poduzetnike, 70 posto godišnje plaće za srednje i čak 80 posto za velike poduzetnike.

Ako je neto godišnja plaća 204.000 kuna, tada će direktor manjeg poduzeća dobiti 120.000 kuna neto bonusa ili 13. plaće, a direktor velikog 180.000 kuna.
Ali, to nije sve! Za ostvarivanje višegodišnjeg plana (tri ili više godina) poslovanja može se ugovoriti i posebna stimulacija koja bi iznosila 25 posto od umnoška mjesečne bruto plaće i ugovorenog razdoblja u mjesecima.

Premijer Zoran Milanović poručio je da nikome od dužnosnika ne bi trebalo smetati to što upravitelji tvrtki zarađuju više od njih: 'Tamo gdje su tržišna trgovačka društva, nije moguće funkcionirati kao u državnoj upravi, to bi bilo populistički. No, zato, članovi uprava više nemaju mogućnost velikih otpremnina i takozvanih zlatnih padobrana, pa da netko iskoči iz aviona s ruksakom punim zlata. Ako nadzorni odbor dokaže da je tvrtka dobro poslovala, razrađeni su kriteriji za stimulacije.'