HNS O IZBORIMA 4. PROSINCA

'Vlada dovodi u opasnost ulazak u EU'

15.07.2011 u 18:37

Bionic
Reading

Nakon što je vladajuća koalicija objavila da će se parlamentarni izbori održati 4. prosinca, na prve reakcije nije trebalo dugo čekati. HNS smatra da je riječ o datumu koji dovodi u opasnost dugoročne ciljeve RH, a to je u ovom slučaju ulazak u EU

'Datum potpisivanja pristupnog ugovora je 9. prosinca. U Saboru je donesena odluka koja ograničava održavanje referenduma na 30 dana od potpisivanja pristupnog ugovora, što znači da je 8. siječnja zadnji datum kada se on može održati.

SDP: Datum nije dobar, ali smo spremni

Najveća oporbena stranka SDP smatra da datum izbora nije dobar, alidodaju i kako su za njih spremni. 'Za izbore smo spremni i na njima ćemopobijediti kad god oni bili. Međutim, ovaj datum nije dobar saustavno-pravnog stajališta i nije dobar zbog referenduma.Zakomplicirati će priču oko referenduma jer rokovi su pitanju. Nadao samse da će malo više promisliti kada su se dogovarali oko datuma izbora,ali očito da nisu vodili računa o saborskoj deklaraciji pristupanja EU', kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

S datumom 4. prosinca referendum bi se trebao održati u trenutku kada još nije konstituiran Sabor, kad se konstituira Vlada, dakle u prelaznom trenutku, kada praktički nema koga tko bi proveo referendum u punom smislu te riječi.

Stoga prva zadaća novog saziva Sabora mora biti promjena odluke o održavanju referenduma u roku od 30 dana da bi spasio vitalne interese Hrvatske, a to je dugoročna stabilnost u okruženju EU-a. Za takvu odluku od 4. prosinca nema nikakvog dobrog razloga, a ima puno razloga da izbori budu ranije', kazala je predsjednica kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić smatra da s datumom 4. prosinca Vlada ni od same sebe ne očekuje potez koji bi joj mogao pomoći.

'Ova odluka je potvrdila visoku razinu neodgovornosti, neozbiljnosti i potpunog zanemarivanja interesa građana i države, a sve u cilju zadržavanja vlasti još 15 ili 20 dana. Ova Vlada nema legitimnost i sama od sebe više ne očekuje potez koji bi joj mogao pomoći. Četvrti prosinca bit će kulminacija svega negativnog na svim planovima', zaključio je Čačić.