sjednica vlade

Plenković: Nadam se da će se postići cilj da bude jedna komemoracija u Jasenovcu

15.04.2019 u 07:14

Bionic
Reading

Kako prošli tjedan nije bilo sjednice Vlade, ovaj tjedan očekuju se dvije. Na onoj prvoj, u ponedjeljak na summit 'Kina plus 16' osvrnuo se i premijer Andrej Plenković

Plenković je uvodno podsjetio da je s ministrima jučer bio na komemoraciji u Jasenovcu. 'Osuditili smo taj režim, važno je danjegujemo kulturu sjećanja', kazao je Plenković. Nada se da će nakon ovoga zajedno s predstavnicima židovske, romske, srpske zajednice i antifašista postići cilj da u Jasenovcu ubuduće bude jedna komemoracija.

Osvrnuo se i na posjet kineskog premijera Li Keqianga. 'Niz sporazuma je potpisan, od poljoprivrede, posebni oblici suradnje u turizmu, suradnja u području športa....', kazao je Plenković.

'Vjerujem da će to iznjedriti i veću trgovinsku razmjenu i konkretne poslove između naših i kineskih, ali i drugih poslovnih subjekata u zemljama srednje i istočne Europe', rekao je Plenković.

'Mi smo na ovaj način obilježili godinu suradnje u kulturi i turizmu', kazao je Plenkovič. 'Na bilateralnom planu smo napravili više nego inače', kazao je.

Spomenuo se i Uljanika, dodavši da ovaj tjedan dolaze predstavnici kineske kompanije. 'Napravili smo sve što smo mogli da ih animiramo i zainteresiramo za ova dva brodogradilišta. Nakon toga vidjet ćemo hoće li biti dodatnih kontakata', kazao je premijer.

Prošli tjedan održana je i sjednica Europskog vijeća o Brexitu, podsjetio je Plenković. 'Oni se spremaju sudjelovati na europskim izborima, ali radit će i na postizanju konsenzusa da se taj sporazum ratificira. Što se tiče izbora hrvatskih zastupnika, ako je Ujedinjena Kraljevina nakon 1. srpnja članica, onda će imati i zastupnike, a mi se vraćamo na broj zastupnika kao i do sada', kazao je Plenković.

Plenković je kazao kako je Ministarstvo financija objavilo precizne podatke prema kojima smo od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja ove godine u europski proračun uplatili 19,7 milijardi kuna, a iz njega primili 34,1 milijardu kuna. 'Za sve one koji dvoje o tome imamo li više koristi ili manje od članstva u EU, dobro ih je podsjetiti da smo u plusu 14,4 milijarde kune, a taj plus će se povećavati', rekao je Plenković.

Najavio je kako će poslijepodne zajedno s potpredsjednikom vlade Predragom Štromarom posjetiti Hrvatsku Kostajnicu gdje će uručiti ključeve novih domova obiteljima čije su kuće stradale zbog klizišta.

Vlada je na sjednici, između ostalog, donijela Akcijski plan za pripremu i provedbu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

'Najveći je ovo posao kojeg je državna uprava ikada imala. No, neće posao biti samo na državnoj upravi nego i na predstavnicima civilnog društva, na Saboru....', poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

'Ovo je dobar način da se prati što se radi, jedan dio je već u tijeku. Ovdje smo se vodili iskustvima koje su imali drugi, od logistike, do sadržaja i ljudi koji će na ovome raditi. Važno nam je da ovo prvo predsjedanje dobro pripremimo, ovo je prigodna prilika, šest je godina članstva', kazala je.

Dodala je da će za vrijeme predsjednja biti 10-tak događaja na visokoj razini, od čega i veliki summit. Četiri događaja bit će u organizaciji Sabora.

Sjedište predsjednja bit će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici zbog čega je s te adrese iselio Zemljišno knjižni odjel, odnosno 'gruntovnica'.

'U hramu knjige će se održavati hrvatsko predsjedanje i na taj način ćemo valorizirati i znanje i izvrsnost što kao Vlada želimo promovirati da nosi hrvatsku budućnost', kazala je. Prilika je to, dodala je, da se do kraja dovrši NSK, a zbog renoviranja kasnije će se prostor NSK moći koristiti kao druga scena za HNK.

Plenković je dodao da je ovo jačanje položaja Hrvatske. 'Ovo je kruna 30 godina, biti na čelu Europske unije je velika odgovornost', kazao je Plenković.

  • +30
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek