kadrovska križaljka

Vlada donijela odluku o opskrbi plinom Petrokemije, imenovani i novi pomoćnici ministara

27.09.2018 u 16:40

Bionic
Reading

Na zatvorenome dijelu 116. sjednice Vlade u četvrtak je donesena odluka o opskrbi plinom, usvojena su stajališta RH za sastanak Vijeća Europske unije, usvojeni su pregeldi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu EU za tekuću godinu, a raspravljano je i o kadrovskim pitanjima

Kako je priopćeno iz Vlade RH, zbog kontinuiteta isporuke plina koja je nužna radi omogućavanja neprekinute proizvodnje društva Petrokemija d.d. Vlada je donijela odluku o opskrbi plinom društva Petrokemija d.d.

Odlukom se zadužuje Glavna skupština društva HEP-a d.d. da donošenjem odgovarajućih odluka iz svoje nadležnosti, osigura da HEP d.d. preuzme opskrbu plinom na određeno vremensko razdoblje od 1. listopada do 1. prosinca 2018. godine.

Također, usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeće Europske unije (Konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir)) (COMPET), te Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.

>>> Pravnik i poliglot, baš kao Plenković: Kako se sin Gorana Milića penjao do fotelje u Vladi

Vlada se očitovala Ustavom sudu RH na prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru u cijelosti i njegovog članka 6. te Zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom.

  • +8
Vlada RH 94. sjednicu održala u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Radi odlaska na novu dužnost razriješeni su dosadašnji pomoćnici ministrice vanjskih i europskih poslova Amir Muharemi, Joseph Gene Petrić te Ivica Glasnović. Novim pomoćnicima ministrice imenovani su Stribor Kikerec te Vinko Ljubičić, Ivana Živković i Mario Horvatić.

Denis Kovačić razriješen je dužnosti člana Otočnog vijeća, a novim je članom imenovan Mate Car, kao predstavnik Ministarstva zdravstva.

>>> Osim porezne reforme, Vlada danas i o vjerodostojnosti referendumskih potpisa

Izmijenjena je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske tako da se razrješuje dosadašnji član Savjeta Antun Medić, na osobni zahtjev, a novom članicom, kao predstavnica hrvatskog iseljeništva/dijaspore za Južnoafričku Republiku, imenuje se Lovorka Duvnjak.