BRODOGRADILIŠTE U STEČAJU

Vlada dala jamstvo da će Kraljevica izgraditi brod

11.06.2012 u 22:06

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o izdavanju državnog jamstva u koristi kanadskog naručitelja, tvrtke Transport Desgagnes Inc., za novogradnju 555 građenu u Brodogradilištu Kraljevica, a iznos tog jamstva neće ni u kom slučaju prelaziti dva milijuna eura, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Vlade.

"Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu, u ponedjeljak, 11. lipnja 2012. godine, na kojoj je donesena Odluka o izdavanju državnog jamstva u korist naručitelja Transport Desgagnes Inc., Quebec, Kanada, za Nov. 555 građenu u Brodogradilištu Kraljevica d.d., Kraljevica", navodi se u priopćenju.

Odlukom je Vlada ovlastila Ministarstvo gospodarstva da u ime Vlade izda, a ministar gospodarstva potpiše ispravu o državnom jamstvu u korist kanadskog naručitelja novogradnje 555 građene u Brodogradilištu Kraljevica, a kojom Vlada RH "konačno i bezuvjetno garantira" da će Brodogradilište Kraljevica pravovremeno i uredno ispuniti obveze po Ugovoru o gradnji broda od 11. prosinca 2007. i Ugovoru o prijevremenoj isporuci, koji bi se potpisao 11. lipnja 2012. godine.

Riječ je o tri točke obveza, prva se odnosi na obvezu graditelja, odnosno Brodogradilišta Kraljevica, da će, prema odredbi Ugovora o prijevremenoj isporuci, isporučiti novogradnju 555 slobodnu od svih založnih prava, tereta, zabilježbi, ograničenja raspolaganja ili bilo kojih prava trećih osoba; a druga se obveza graditelja, također prema odredbi Ugovora o prijevremenoj isporuci, odnosi na prava intelektualnog vlasništva u odnosu na tu novogradnju.

U trećoj je točki riječ o obvezi graditelja (Brodogradilišta Kraljevica) o jamstvu za nedostatke nakon isporuke prema članku XIII. Ugovora o gradnji broda, s izmjenama i dopunama u članku 4. Ugovora o prijevremenoj isporuci, navodi se u odluci.

Jamstvo se, kako se nadalje navodi, daje pod uvjetima da iznos jamstva po garanciji ni u kojem slučaju neće prelaziti dva milijuna eura (1,5 milijuna eura za obvezu iz prve točke, po drugoj 200 tisuća, a po trećoj 300 tisuća eura).

Rok važenja garancije je 18 mjeseci od datuma isporuke novogradnje 555 od strane graditelja (Brodogradilišta Kraljevica), po Ugovoru i Ugovoru o prijevremenoj isporuci, nakon čega ova garancija ističe (osim u odnosu na bilo koje obveze koje su nastale po ovoj garanciji prije tog datuma), navodi se u odluci Vlada.

Inače, novogradnja 555 je putničko-teretni brod "Bella Desgagnes", a riječ je o jednom od dva nezavršena broda u Brodogradilištu Kraljevica, brodogradilištu za koje je Vlada odlučila da ide u stečaj.