VEĆ OVAJ TJEDAN

Vlada će uvesti mjere za zaštitu seljaka

14.06.2009 u 18:19

Bionic
Reading

Kako piše Večernji list, neće biti zabrane uvoza sireva, ali će Vlada vjerojatno ovaj tjedan uvesti zaštitne pristojbe koje će domaću proizvodnju učiniti konkurentnijom. Tako će se Sanaderova ekipa izvući iz obećanja mljekarima o privremenoj zabrani ‘mliječnih proizvoda, posebno sireva’, kakva bi RH uvela u spor sa Svjetskom trgovinskom organizacijom i EU

Iako su se HDZ-ovci ‘okitili’ uspjšenim okončanjem prosvjeda poljoprivrednika, predlažući zaštitne pristojbe ministar Božidar Pankretić bit će taj koji će prvi ispuniti obećanje mljekarima.

Uvođenje posebnih zaštitnih pristojbi na polutvrde sireve i njima je indirektna pomoć. Dva najveća domaća proizvođača sira, Vindija i Dukat, zajedno otkupljuju više od 70 posto mlijeka. Ako njihovi sirevi stoje na skladištu jer što su uvozni sirevi jeftiniji, oni nemaju interes za otkup mlijeka.

Prema statistici Ministarstva poljoprivrede, od početka godine, uvoz sira bio je 4-5 puta veći nego u isto vrijeme lani. Proizvođači su i prije prosvjeda zbog toga zatražili od Ministarstva kontrapotez. Zbog niskih cijena, najsumnjiviji im je sir gauda njemačkih proizvođača. Cijene toga sira registrirane na carini, spale s u s 3,60 na oko 2,20 eura za kilogram.

Zabrana uvoza ne dolazi u obzir, ali treba iskoristiti mogućnosti zaštite koje su u skladu s pravilima WTO-a i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU. U skladu s tim pravilima, kaže Miroslav Božič, šef Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede, RH može pokrenuti antidampinški postupak pred tijelima WTO-a.

I prije no što se taj postupak okonča, a dođe li do povećanja uvoza određenih proizvoda koje nanosi velike štete, RH se može odmah zaštititi posebnim zaštitnim pristojbama. Mjera može trajati do 200 dana.