sjednica na markovu trgu

Plenković se hvali: Početkom svibnja stižu Kinezi, država završila 2018. u proračunskom plusu

18.04.2019 u 07:13

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade raspravlja se o dokumentu sa strukturnim reformama koji će, kako je ustvrdio premijer Andrej Plenković, biti motor provedbe programa Vlade. Premijer je najavio i zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi požarom oštećene katedrale Notre Dame

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi progovorio o 'bitnim temama'. 'Još jednom izražavam solidarnost s francuskim narodom. Iskoristit ćemo ekspertizu koju smo imali stjecajem okolnosti, zbog velikih materijalnih šteta tijekom Domovinskog rata, tijekom kojeg su naši konzervatori i restauratori stekli neprocjenjivo iskustvo u obnovi kulturnih spomenika i sakralne baštine', kazao je Plenković. 'Notre Dame je katedrala koja je simbol Francuske, simbol Europe i simbol kršćanstva u Europi', istaknuo je.

Izrazio je sućut njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog 29 stradalih njemačkih turista u Portugalu.

Spomenuo je finaliziranu izgradnju novih kuća u Hrvatskoj Kostajnici za one koji su ostali bez njih u aktivaciji velikog klizišta.

Pohvalio se i ovotjednim potpisivanjem partnerstva s Gradom Zagrebom oko izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Blatu.

'Imali smo i jako dobar sastanak Savjeta za Slavoniju u Novoj Gradiški... Vrijeme je da pružimo ruku Slavoniji i to kontinuirano radimo', istaknuo je premijer.

Nakon posjeta kineskog premijera Vlada je nastavila kontakte s njima. U Hrvatsku početkom svibnja tako dolazi predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporationa.

  • +8
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što se reformi tiče, zahvalio je ministru Tolušiću koji je koordinirao izradu programa reformi. 'Izašli smo iz prekomjernog proračunskog manjka, vraćen nam je kreditni rejting, stoga smo definirajući naše ciljeve u programu reformi išli na jasne kompatibilne aktivnosti s onim što radimo proteklih godina', kazao je premijer.

Prvi i glavi cilj je jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, drugi je povezivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a treći je održivo upravljanje javnim financijama.

Ti prioriteti su unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unaprjeđenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava.

Uz jačanje konkurentnosti, Plenković je 'ključnim nacionalnim prioritetom' označio demografsku obnovu.

Kako je rekao, preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. godini višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta. Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

Kako je rekao, preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. godini višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna ili 0,2 posto BDP-a, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta. Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6 posto, a 2022. godine trebao bi biti 62 posto.

'Mi smo Vlada koja prepoznaje ozračje u Europi i svijetu, trošimo koliko imamo, a kada možemo nešto i uštedimo. Mi smo prva Vlada nakon 1998. koja je ostvarila visok proračunski višak. Mi bismo za 2018. trebali ostvariti višak od 758 milijuna kuna. Usprkos isplati državnih jamstava za brodogradilišta, naše javne financije su u plusu za 758 milijuna kuna. Da nije bilo krize u brodogradilištima, suficit bi bio i veći', istaknuo je premijer.

  • +11
Jutro nakon požara u katedrali Notre Dame Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na sjednici Vlade raspravljat će se o dokumentu sa strukturnim reformama koji će, kako je ustvrdio premijer Andrej Plenković, biti motor provedbe programa Vlade.

Osim toga, na Vladi će biti riječi o donošenju Programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2019. – 2022., nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i nacrtu prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti.

Na sjednici će biti i program konvergencije, a premijer je također najavio zaključak kojim će se Francuskoj ponuditi iskustvo hrvatskih restauratora i konzervatora u obnovi požarom oštećene katedrale Notre Dame.