sporni program

Vlada australske države Victorije zbog govora mržnje zatražila gašenje Sky Newsa

09.08.2018 u 22:32

Bionic
Reading

Vlada australske savezne države Victoria zatražila je od tamošnje željeznice uklanjanje programa televizije Sky News s ekrana postavljenih na željezničkim i metro postajama zbog intervjua koji je toj televiziji dao ekstremno desni aktivist Blair Cottrell

Preporuka za gašenje programa Sky News na željezničkim postajama stigla je od Jacinte Allan, ministrice prometa australske države Victoria koja je u razgovoru za lokalni radio pojasnila kako se na taj potez odlučila zbog učestalih neprikladnih sadržaja koje spomenuta televizija objavljuje.

'Kao ministrica prometa, smatram kako snosim odgovornost prema građanima koji su na javnim mjestima izloženi neprikladnim sadržajima', kazala je Allan.

Uprava televizije odmah je nakon ministričine preporuke uputila zahtjev za pojašnjenjem, navodeći kako intervju s ekstremnim desničarem Blairom Cottrelom uopće nije emitiran na ekranima postavljenim na željezničkim i metro postajama u Melbourneu.

Iz vlade savezne države Victoria upućena je preporuka kolegama iz savezne države Novi Južni Wales te čelnicima Sydneya da po uzoru na Melbourne također zabrane prikazivanje programa televizije Sky News na željezničkim peronima, no oni su prijedlog odbili.

Preporuka je pristigla i u saveznu državi Queensland, ali su i tamošnji dužnosnici odbili ukinuti program navodeći kako bi time prekršili ranije postignuti ugovor o emitiranju na javnom mjestu, ali i utjecali na samu uređivačku politiku televizije.

Balir Cottrell je, inače, predsjednik nacionalističkog pokreta Front ujedinjenih domoljuba (UPF) koji se snažno protivi useljavanju, islamu i multikulturalnosti.

Oko pokreta se okuplja značajna brojka australskih neonacista, a Cottrell je u spornom intervju iskazao poštovanje prema Adolfu Hitleru te najavio organiziranje patrola koje će 'očistiti ulice Melbournea od Afrikanaca'.