SUĐENJE DUŽNOVIĆU

Vještak: Policajac Grbavac ubijen je s leđa

11.11.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Policajac Ivan Grbavac koji je početkom svibnja ubijen u pljački Raiffeisen banke u Sesvetama ulaznu ranu zadobio je na leđima, a izlaznu na glavi, zaključio je danas sudsko medicinski vještak Josip Škavić na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Kazimiru Dužnoviću, osumnjičenom za zločine u Sesvetama.

Škavić je to zaključio temeljem zapisnika obdukcije tijela 24-godišnjeg policajca koju je obavio liječnik specijalizant pod nadzorom mentora sudskog vještaka. Rana na leđima okruglastog je oblika i nagnječenih rubova, što je tipično za ulaznu ranu, dok je čeona tjemena rana opisana kao rana zvjezdolikog oblika bez nagnječenih rubova za razliku od onih kakvi se očekuju kod ulazne rane, rekao je Škavić.

Ivan Grbavac


Kazao je da ne može utvrditi u kojem su položaju bili ubijeni policajac i osoba koja je pucala na njega, no, dodao je, može se zaključiti da se u svim varijantama pucanja usta cijevi oružja nalaze iza leđa žrtve.

Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica u takvim slučajevima uobičajeno je kombinirano balističko i sudsko medicinsko vještačenje, rekao je vještak na upit suca. Takovo vještačenje na početku suđenja zatražio je Dužnovićev branitelj Krešimir Krsnik kako bi se razjasnilo na koji je način ubijen policajac jer je prema snimkama u vrijeme pucanja Dužnović bio sučelice okrenut prema policajcu koji je ulaznu ranu zadobio s leđa. Nakon tog mediji su objavili da je policajac možda ubijen u prijateljskoj vatri.

Očekuje se da će predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vinja o tom i ostalim dokaznim prijedlozima odlučiti sutra kad će biti prikazana i snimka s nadzornih kamera u vrijeme pljačke Raiffeisen banke u Sesvetama, koja bi trebala rasvijetliti od čijega je metka stradao policajac.

Po pisanju nekih medija, ta snimka otvara mogućnost da je policajac u jednome trenutku, kada je bio zasut mecima iz Dužnovićeva kalašnjikova, Dužnoviću okrenuo leđa, pokušavajući se skloniti s putanje smrtonosnog rafala.

Dužnović je, prema optužnici, 5. svibnja oko 18 sati maskiran i naoružan automatskom puškom opljačkao banku, a potom zapucao na policajce koji su došli na intervenciju. Rafalima je usmrtio jednoga i teško ranio četvoricu policajaca.